Cibuľa a jej zázračné účinky

12. októbra 2022

Vo všetkých krajinách, kde v staroveku prekvitala medicína, bola cibuľa obľúbeným liečivým prostriedkom: v Číne, Indii i na Blízkom východe. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Na rozdiel od iných citlivejších druhov zeleniny si cibuľa pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu a baktériám, že ju netreba chrániť chemicky.

Cibuľa je už tisíce rokov osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým neduhom, ťažkostiam a chorobám. Veď aj slzenie, ktoré vyvoláva pri krájaní, má liečivé účinky: keď si uslzené oči utrieme, rohovka je zbavená všetkých choroboplodných baktérií. Cibuľa ničí baktérie aj na ostatných slizniciach a vracia nám zdravie a odolnosť.


🔆V roku 1919, keď chrípková epidémia zabila 40 miliónov ľudí po celom svete, navštívil v USA jeden lekár farmára, aby im pomohol. Mnoho z nich sa bohužiaľ nakazilo a zomrelo. Keď však tento lekár navštívil dom jedného z nich, na jeho prekvapenie bola celá rodina zdravá. Ukázalo sa, že jeho žena rozmiestnila neolúpanú cibuľu v rôznych miestnostiach domu. Galén nemohol uveriť tomu, čo počul, a požiadal o prehliadku jednej z cibulí pod mikroskopom. Vďaka tomu zistil, že chrípkové vírusy prišli na cibuľu, a to rodinu zachránilo.
🔅Podobných príbehov je mnoho. Tu je jeden z nich. Majiteľka kozmetického salónu rozmiestnila okolo svojho podniku niekoľko misiek s cibuľou. Ukázalo sa, že zamestnanci ani zákazníci neochoreli. Bolo by zaujímavé vykonať test pri ďalšej epidémii alebo pri ohrození sezónnou chrípkou.
🔆Ďalšia osoba hovorila o svojej osobnej skúsenosti. Jej manžel mal zápal pľúc a jeho stav bol vážny. Táto žena sa dozvedela o situácii, keď niekto odrezal dva konce cibule a vložil ich do veľkej fľaše. V noci potom fľašu priložil k pacientovi. Ráno bola cibuľa čierna a pokrytá baktériami. Bolo to takmer zhnité, ale pacient sa cítil lepšie.
🔆Je pravdou, že ukladanie cibule a cesnaku do miestností pred rokmi zachránilo mnoho životov počas veľkého moru v Európe. Táto zelenina má silné antibakteriálne a antiseptické účinky a patrila k znalostiam prostých ľudí.
🌿Zaujímavá poznámka: niekedy máme žalúdočné problémy a nevieme, čomu ich pripísať. Možno za to môže cibuľa, ktorá pohlcuje baktérie, a preto je na jednej strane taká dobrá, pretože nás zachráni pred prechladnutím alebo chrípkou. Cibuľu by sme však nemali jesť po tom, čo ju nakrájame a necháme chvíľu v kuchyni. Žiadna časť cibule by nemala zostať na tanieri a mala by byť uložená v nádobe alebo plastovom vrecku v chladničke.
🔅Zvyšky cibule môžu byť jedovaté
Pri návšteve jednej firmy na výrobu majonézy v USA sa tamojší človek od lekárnika, ktorý ich sprevádzal, dozvedel, že majonéza môže byť aj bez chladenia, pretože sa vyrába tak, že baktérie v nej neprežijú ani bez chladenia; A potom zopakoval, že to, čo sa stane, keď ľudia počas dňa konzumujú zemiakový šalát a potom ochorejú, nemá nič spoločné s majonézou, ktorú použili, ale s cibuľou a zemiakmi.
🔆Vysvetlil, že cibuľa je veľkým magnetom pre baktérie, najmä surová cibuľa. Nikdy neskladujte cibuľu, pokiaľ nie je uložená v sáčku so zipsom a v chladničke.
🔆Preto buďte veľmi opatrní pri všetkých predávaných sendvičoch, ktoré obsahujú surovú cibuľu, pretože neviete, či bola čerstvá alebo za akých podmienok bola skladovaná, pokiaľ bola už predtým nakrájaná.
🔅Podľa chemika je pravdepodobné, že pokiaľ budete zvyšky cibule dlho variť, tento proces odstráni škodlivé baktérie. Pokiaľ však použijete zvyšky cibule do sendviča, môžete mať žalúdočné problémy. Cibuľa aj vlhké zemiaky, ktoré sa používajú v zemiakovom šaláte, priťahujú baktérie rýchlejšie ako komerčná majonéza.
🔅POZNÁMKA: psy by nikdy nemali jesť cibuľu. Ich žalúdok ju nedokáže metabolizovať.
Nezabudnite, že ak nakrájanú cibuľu použijete na druhý deň a nie je dokonale uskladnená, bude na druhý deň už plná baktérií, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné infekcie.
Odovzdajte prosím tieto informácie svojim blízkym.
Cibuľa obsahuje vysoko kvalitné živiny a zvyk jesť surovú cibuľu je chvályhodný. Tí, ktorí ju jedia, majú okrem iného vždy výborný krvný obeh.

Obsah vitamínov a minerálov v cibuli

Každá cibuľka je malá továreň na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín. Obsahuje typické látky. Výrazným je typický cukor ramnóza, ktorý dominuje po skonzumovaní silným zápachom. Ďalšou látkou ktorá je obsiahnutá v stene bunky je síru obsahujúca aminokyselina izoalliin, ktorý sa rozkladá už pri príprave. Ľudia musia pri rezaní cibule „plakať“, pretože vo vnútri bunky sa nachádza enzým alliináza, ktorý aminokyselinu isoalliin štiepi medzi inými na dráždivý propanthial-S-Oxid, ktorý po vyparení a prsknutí dráždi sliznicu, v dôsledku čoho oči slzia. 

Cibuľa má vysoký obsah kyseliny listovej i vitamínu C, je veľmi bohatá na železo aj zinok. Väčšina kultivarov cibule obsahuje asi 89% vody, 9% sacharidov (vrátane 4% cukru a 2% vlákniny), 1% bielkovín a zanedbateľného tuku. Cibuľa obsahuje nízke množstvo základných živín a má energetickú hodnotu 166 kJ (40 kalórií) v 100 g.

Existujú značné rozdiely medzi odrodami cibule vo fytochemickom obsahu, najmä v prípade polyfenolov:

  • šalotka – je s najvyššou úrovňou, šesťkrát vyššou ako množstvo zistené vo vidalia cibuli
  • žltá cibuľa – má najvyšší obsah flavonoidov, čo je 11-krát vyššie ako v prípade bielej cibule
  • červená cibuľa – má značný obsah antokyanínových pigmentov, pričom najmenej 25 identifikovaných zlúčenín predstavuje 10% celkového obsahu flavonoidov

Cibuľa pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitný systém, pomáha proti kašľu, chrípke i prechladnutiu, predchádza ochoreniam cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl. Cibuľa bojuje tiež proti rakovine, depresii i vysokému cukru i tlaku v krvi.

Cibuľa – 10 účinkov na zdravie

🧅

Cibuľou proti rakovine

Zelenina obsahujúca alicín bola študovaná značne vo vzťahu k rakovine, najmä rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Ich blahodarné a preventívne účinky sú pravdepodobne čiastočne spôsobené ich bohatými organosírovými zlúčeninami.

Presný mechanizmus, ktorým tieto zlúčeniny inhibujú rakovinu, nie je známy, ale hypotézy zahŕňajú inhibíciu rastu nádoru a mutagenézu a prevenciu tvorby voľných radikálov. Cibuľa je tiež zdrojom silného antioxidantu vitamínu C, ktorý pomáha bojovať proti tvorbe voľných radikálov, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu.

Cibuľa je vhodná na rakovinu prostaty, hrubého čreva a žalúdka.

Cibuľou na depresiu

Folát, ktorý sa nachádza v cibuli, môže pomôcť znížiť depresiu. Homocysteín zabraňuje vnikaniu krvi a iných živín do mozgu a folát zabraňuje tomu, aby sa táto chemická látka budovala. Nadbytočný homocysteín tiež zasahuje do produkcie hormónov, ktoré majú serotonín, dopamín a norepinefrín, ktoré regulujú nielen náladu, ale aj spánok a chuť do jedla.

Cibuľa dezinfikuje nos, ústa a hltan

Cibuľa má silný antibakteriálny účinok na sliznice, pomáhajú predchádzať infekciám a chránia jemné a citlivé epitelové bunky (vrchnú vrstvu slizníc). Sliznice nosohltana sa nám dezinfikujú už pri krájaní cibule a účinok týchto dráždivých látok trvá ešte aj v obličkách, močovom mechúre a vlastne v celých močových cestách, kde likvidujú a liečia zápaly.

Pacienti s respiračnými problémami, ako je astma a alergická rinitída, môžu ťažiť z výťažkov z cibule. Prebiotiká prítomné v cibuli môžu pomôcť pri odstraňovaní nosovej kongesie a tým pomôcť pokojnému spánku.

Cibuľa nám pomáha tiež ako účinný prostriedok proti kašľu vo forme cibuľového sirupu.

Cibuľa pre zdravé kosti

Osteoporóza je bežný zdravotný problém, najmä u postmenopauzálnych žien. Zdravá strava je jednou z hlavných preventívnych opatrení. Cibuľa má ochranné účinky proti poškodeniu kostí a pravidelná konzumácia je spojená so zvýšenou hustotou kostí.

Cibuľa na zníženie cukru v krvi a krvného tlaku

Jedna zo zlúčenín síry prítomných v cibuli (S-metylcysteín) a kvercetín môže mať priaznivý vplyv na kontrolu hladiny cukru v krvi. Chróm, ktorý sa nachádza aj v tejto koreňovej zelenine, môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.

Už starí Egypťania, Gréci a Rimania vedeli, že cibuľa je najlepším prostriedkom na zníženie krvného tlaku. Malá porcia cibuľového šalátu (jedna cibuľa, ocot, soľ) je účinnejšia ako farmaceutický preparát.

Cibuľou si zlepšite zdravie mozgu

Cibuľa je bohatá na antioxidanty, ktoré sa viažu so škodlivými toxínmi v mozgu a vyplavujú ich z tela. Zistilo sa, že výťažky z cibule udržiavajú hipokampus. Ďalšia zlúčenina síry v cibuli, pomenovaná ako di-n-propyltrisulfid, zlepšuje poškodenie pamäti a znižuje stratu pamäti súvisiacu s vekom.

Cibuľa pomáha predchádzať ochoreniam cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl

Cibuľa preventívne pôsobí proti chorobným zmenám na cievach, najmä na žilách, zlepšuje prekrvenie, ochorenia ciev a lieči hemoroidy. Cibuľa obsahuje aj mnoho zinku z pôdy, ktorý je dobrý na spevnenie ciev.

Cibuľa na pokožku i vlasy

Cibuľa má vysoký obsah vitamínu C, ktorý je potrebný pre budovanie a udržiavanie kolagénu, ktorý poskytuje štruktúru pokožke a vlasom.

Cibuľa je bohatá v antibakteriálnych a antifungálnych vlastnostiach, pomáha vlasom rásť. Bohatý obsah síry a antioxidantov zabraňuje zriedeniu a lámaniu vlasov a predčasnému šediveniu. Bojuje proti lupinám a pomáha pri krvnom obehu, ktorý pomáha pri raste vlasov.

Cibuľa na zdravé zuby

Cibuľa obsahuje bohatý zdroj tiosulfátov a tiosulfátov (zlúčeniny síry), ktoré pomáhajú zmenšovať baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. Zelenina je tiež obohatená na vitamín C, ktorý udržuje zuby zdravé.

Cibuľa bráni zápalu a iným alergiám

Kvercetín (a ďalšie flavonoidy) v cibuli pomáha pri prevencii zápalu. Cibuľa tiež pomáha pri liečbe alergií tým, že zabraňuje uvoľňovaniu histamínu z buniek. Antihystamínové vlastnosti kvercetínu môžu tiež pomôcť pri znižovaní kongescie nosa. Antibiotické účinky cibule urýchľujú hojenie rán.

Ako cibuľu nakupovať?

Pri kúpe si vyberte tie cibule, ktoré majú suchú a papierovú šupku. Okrem toho by mala byť vonkajšia vrstva úplne bez škvŕn a vlhkosti. Mali by byť tiež pevné a ťažké na ich veľkosť, aby zabezpečili, že sú šťavnaté a nie príliš zrelé. Dávajte si pozor, aby ste si nevybrali tie, ktoré začali kysnúť, pretože budú rýchlo hniť.

Tiež by ste sa mali vyhnúť cibuľke, ktorá má prenikavú vôňu. Môže byť pomliaždená alebo príliš zrelá.

Ako cibuľu skladovať?

Cibuľu je najlepšie skladovať na chladnom, ale suchom, tmavom a dobre vetranom mieste. Skladovaním celej cibule v chladničke ju vystavujete chladným, vlhkým podmienkam. Vzhľadom k tomu, že veľmi ľahko absorbujú vlhkosť, môžu sa rýchlejšie pokaziť. Toto sa však nevzťahuje na olúpanú, nakrájanú cibuľu.

Ako cibuľu spracovať?

Horúca pražená cibuľa Vidalia v mede je výbornou prílohou k jedlu

Cibuľa je všestranná zelenina a používa sa ako zložka mnohých jedál – polievok, omáčok, pod mäso, môžeme ju vyprážať, piecť i plniť.

Z cibule si môžeme tiež pripraviť sirup vhodný proti kašľu i cibuľový čaj vhodný pri chrípke a prechladnutí.

zdroj: VK

zdravopedia.sk

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

PopradPozvánky

Pozvánka na guláš do Spišskej Soboty

Ak nebudete mať lepší program v sobotu, príďte do Spišskej Soboty ochutnať dobrý guláš, alebo aj zapojiť sa do súťaže ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Ukrajina nás vypne od energií?

Keď sa v sobotu ráno stal Kerčský most cieľom teroristického útoku, tzv. prozápadní slušnoľudia pomaly strieľali šampanské a vôbec ich ...
Životný štýl

Guess – zistite, čo je nové v sortimente tejto módnej značky

reklamný článok Vstúpte s nami do fascinujúceho sveta módy s jednou z najpopulárnejších značiek – Guess. Táto módna ikona nám ...
Životný štýl

Zábavné tričká pre priateľov - šíria smiech jedno tričko za druhým!

reklamný článok Zase sa blíži sviatok vášho priatelia či niekoho z blízkych a vy neviete vymyslieť darček? Niekedy je vskutku ...
KNIHYŽivotný štýl

ZÁHADNÁ TARTÁRIA

Ešte nedávno, pred pár rokmi bolo slovo Tartária pre väčšinu ľudí úplne neznáme. Až v posledných rokoch sa začali verejne ...
Životný štýl

Práca s hlinou uvoľňuje emócie a pomáha porozumieť sebe a druhým

Práca s hlinou uvoľňuje emócie a pomáha porozumieť sebe a druhým, deti a seniori otvorili svoje srdcia Práca s hlinou je fascinujúca, plná tvorivosti, ...
KNIHYŽivotný štýl

Návrat Tartárie

Počuli ste už niekedy o záhadnej Veľkej Tartárii? Rozľahlej a neznámej krajine, ktorá pokrývala značnú Ázie? Je to len starodávna legenda, výmysel ...
Životný štýl

Kovbojské čižmy na zimu – 5 nápadov na jedinečný styling

Zima môže byť studená, ale to neznamená, že musíte obetovať svoj štýl v prospech tepla. Kovbojské čižmy, tradičný symbol divokého ...
NÁZORŽivotný štýl

RENDEZ-VOUS V MONAKU – Tibor Eliot Rostas

Špeciálna relácia s Adrianou Krajníkovou a Tiborom Eliotom Rostasom natáčaná v najhustejšie obývanom mieste na planéte Zem. Pri príležitosti X. ...
Životný štýl

Dámske snehule: Viete, aké modely budú v sezóne 2023/2024 najviac trendy?

reklamný článok Ak by sme mali vybrať zimné topánky s najdlhšou tradíciou, boli by to práve snehule. Nosili ich ženy a muži ...
Životný štýl

KNIHA NEVEDOMOSTI: ROSTAS & STANĚK

Mimoriadny literárny počin je na svete – dvaja známi slovenskí autori sa spojili, aby čitateľom priniesli najkomplexnejší pohľad na pôvod ...
Životný štýl

MUDr. Jan Miklánek: "Do kávy mlieko na rakvu veko"

V skratke chce pán doktor povedať: „Do kávy mlieko na rakvu veko.“ MUDr. Jan Miklánek: „Nesmel som o tom písať, ...