Bábovka s orechovou náplňou

13. januára 2021

Žijeme v období, kedy máme dostatok času vytvárať rôzne príjemné veci pre vlastné potešenie a tiež pre potešenie svojich blízkych. Tak prečo sa nepohrať trochu v kuchyni? Je tu priestor pre rodinnú bábovku.

Suroviny na cesto:

200 g hladkej špaldovej múky a 200 g polohrubej múky, štipka soli, 1 sušené droždie, vanilkový cukor, nastrúhaná kôra z citróna, 2 PL trstinového cukru, 50 g rozpusteného masla, 200 ml vlažného mlieka a 2 vajíčka.

Náplň vytvoríme z 50 g nasekaných hrozienok, ktoré namočíme do 2 PL rumu, pridáme trochu škorice a 1 PL medu, 1 vajce a 50 g mletých vlašských orechov.

V mise si zmiešame suroviny na cesto a ručne vypracujeme nelepivé cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Poprášime ho múkou a necháme na teplom miestečku 15 min. nakysnúť.

Neskôr ho dôkladne premiesime, znovu poprášime múkou a necháme opäť nakysnúť, pokiaľ sa nezdvojnásobí jeho objem.

Suroviny na plnku premiešame a nanesieme na cesto, ktoré sme si vopred položili na pomúčenú dosku a dlaňou sme si vytvarovali plát. náplň rovnomerne rozložíme v strede plátu, jemne ho zrolujeme do valca, spojíme do kruhu a prenesieme do vymastenej bábovkovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 45 min. Bábovku po upečení necháme vo forme cca 10 min. a potom ju vyklopíme. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a už môžeme ochutnávať.

JaHraJ

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Názor

"Ako sa môžem vyhnúť pandémii?

„Ako sa môžem vyhnúť pandémii? “Táto otázka bola položená indickému guruovi Oshovi asi pred 40 rokmi počas éry AIDS! „Kladiete ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Vakcína v Rusku je bezpečná, no nie povinná...

TASR vydalo tlačovú správu o tom, že Putin nariadil v Rusku masové očkovanie proti kovidu. Je to polopravda. Povedali A, ...
KultúraMestá a ObcePozvánkySpravodajstvoVysoké TatryŽivotný štýl

Slovenská Tricklandia získala prestížne svetové ocenenie

Zážitková galéria Tricklandia získala prestížne ocenenie Travellers’ Choice 2020 – Best of the Best awards, ktoré raz ročne udeľuje celosvetová ...
Životný štýl

Jablkový koláč pre odvážnych

Je sezóna pre jablká a tiež pre odvážnych a slobodných. Je čas vhodný na zdravotné prechádzky a ideálne je nadýchať ...
Dino Park Tatry
PozvánkyVysoké TatryŽivotný štýl

Vydajte sa na cestu do minulosti v Dinoparku Tatry

Cestujte milióny rokov v čase a objavujte svet dinosaurov. V Dinoparku Tatry na vás čaká prehliadka tajomných živočíchov, ktorí obývali našu Zem milióny ...
Životný štýl

Americké uzlíky

Americké uzlíky posypané sezamom suroviny: 200 g hladkej múky a 150 g polohrubej múky preosejeme 1 droždie (môže byť sušené) ...
SpravodajstvoŽivotný štýl

Vitamín D v súvislosti s vírusovými ochoreniami

Čo je to vitamín D a kde ho nájsť? Vitamín D poznáme v dvoch formách a to ako vitamín, ktorý konzumujeme, tak ...
Životný štýl

Velický špaldovo-ražný bochník plný nádeje

Recept na domáci chlieb bez kvásku jedna báseň: Sú časy, kedy si má človek chuť trhať vlasy! Už iba Boh ...
Životný štýl

Slivkový príjemný koláč - revolučný

Je 17. november 2020, veľký deň v histórii Slovenska. Máme jedinečný dôvod zúčastniť sa v rámci zdravotnej prechádzky, pokojného protestu ...
Životný štýl

MEDOVNÍČKY

Máme tu čas Vianoc a preto ponúkam receptík na medovníčky, ktoré sú symbolom týchto krásnych sviatkov a vytvárajú nezameniteľnú atmosféru ...
Igor Cvacho
KultúraPopradPozvánkyŽivotný štýl

...of my HEART Igor Cvacho bude hosťovať v ATELIÉRi POPPRAT

Dipl. Ing. Igor Cvacho (1961) maliar, grafik, ilustrátor, dizajnér, hudobník Absolvoval Slovenskú Technickú Univerzitu v Bratislave (1980-85) a dvojročné štúdium ...