Batizovské fašiangy so zabíjačkou
K fašiangom sa pod Tatrami neodmysliteľne viaže množstvo tradícií a Batizovce rok čo rok pamätajú na bohaté zvyky svojich predchodcov. Aj preto tohtoročné Batizovské fašiangy so zabíjačkou majú nadtitul Zachovávame tradície našich predkov.
V dedine bolo minulú sobotu rušno od samého rána. Pri Hasičskej zbrojnici sa zvŕtali mäsiari, ktorí pripravovali už tradičné domáce zabíjačkové špeciality od majstrov kuchárov a hasiči zase varili kvalitný hasičský nefalšovaný punč. Batizovské žienky zase smažili šišky, aby tak spoločne prezentovali bohatosť jedla i pitia počas fašiangov pod Tatrami, ktoré predchádzajú 40-dňovému postu pred Veľkou nocou. V kultúrnom dome zase pripravovali masky batizovských straškov – Slameňáka, Brucháča, ale aj kováčov, doktora, sestričiek a ďalších smiešnych postavičiek, ktoré do fašiangového sprievodu patria a sú príležitosťou „vybláznieť“ sa spolu s návštevníkmi, ktorým kováči zvyknú klincami pribiť topánky na stromy či drevené ploty. Obyvatelia obce a návštevníci ale najviac čakajú na pestrý fašiangový sprievod obcou, ktorý začal pri hasičskej zbrojnici a pokračoval z dvora do dvora obyvateľov. Straškovia zahrali, zaspievali, zatancovali si a za svoje výkony dostali výslužku – pálenky do štamperlíka, slaninku, vajcia či cibuľu, aby si večer pripravili bohatú hostinu. K dobrej nálade v Batizovciach určite aj tohto roku prispeli heligonkári a členovia folklórnej skupiny, ktorí pripravili skvelú zábavu.
Veď fašiangy sa od nepamäti vyznačovali bujarou zábavou, fašiangovými sprievodmi, bláznivými maskami, vôňou smažených faniek, šišiek, pampúchov, závinov či zabíjačkových špecialít, ale aj uvoľnenejšími spoločenskými konvenciami. Fašiangy však znamenali aj obdobie prechodu od zimy do jari, kedy končili priadky a páranie peria. Zvyky a obrady tohto obdobia symbolizovali činnosti spojené so zabezpečením úrody a plodnosti.
Zanechajte nám komentár