Dobrovoľné hasičky medzi najlepšími

20. júla 2017

V Trnave sa stretli najlepšie dobrovoľné hasičské družstvá – víťazi krajských súťaží na Majstrovstvách SR hasičských družstiev dorastu a dospelých, ktoré sa konajú každé dva roky. Súťažnými disciplínami už tradične bola štafeta 8 x 50 m a požiarny útok s vodou.

Sobota 15. júla patrila hasičskému dorastu vo veku 15 -18 rokov. Zástupca nášho Prešovského kraja – dorastenky zo Spišského Bystrého skončili na ôsmom mieste s výsledným časom 146,31 s.

V kategórii dorastencov zastupoval  náš kraj Sveržov, okres Bardejov, ktorý sa zhodne umiestnil ako ôsmy  s časom 120,09 s.

O deň neskôr sa v Trnave  na štart postavili hasičské družstvá dospelých. Medzi ženami krásne piate miesto obsadilo Spišské Bystré s výsledným časom 117,85 s. Ešte výraznejší úspech si pripísali na svoje konto muži zo Spišského Štvrtku, ktorí skončili tretí s časom 91,71 s.

Našim zástupcom patrí úprimná vďaka za vzornú reprezentáciu v tvrdej konkurencii najlepších tímov z celého Slovenska. Krásne výkony na republikových majstrovstvách DHZ sú výsledkami systematickej práce a predchádzali im hodiny tvrdého tréningu. K vycvičenosti prispievajú i previerky pripravenosti – hasičské súťaže, ktoré sa konajú každoročne každý víkend od mája do septembra.

Dobrovoľní hasiči i hasičky úspešne kráčajú v šľapajach svojich profesionálnych kolegov z okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade, ktorí patria už viac rokov medzi špičku Slovenska v hasičskom športe.

Hasiči v Liptovskej Tepličke

Rázovitá obec Liptovská Teplička má aktívny dobrovoľný hasičský zbor, ktorý o dva roky oslávi deväťdesiate piate výročie založenia. Pod vedením predsedu DHZ Daniely Pitoňákovej a veliteľa DHZ Petra Géciho sa každoročne zapájajú do činnosti pri rôznych akciách v obci i v okrese Poprad.

Miestni dobrovoľní hasiči pripravili v nedeľu 16. júla jubilejný, už 25. ročník súťaže o Putovné poháre starostu obce, na ktorej sa zúčastnilo 23 tímov.

V úvode súťaže starosta obce v Liptovskej Tepličke Slavomír Kopáč ocenil predsedníčku  miestneho DHZ Danielu Pitoňákovú pri jej životnom jubileu. Zároveň si prevzala odznak I. výkonnostnej triedy, ktorý získala v pretekoch jednotlivcov v tohtoročnej Územnej súťaži DHZ konanej 4. júna vo Vikartovciach.

V požiarnom útoku do kopca pri miestnom amfiteátri medzi mužmi do 35 rokov bola prvá Šuňava s dosiahnutým časom 19,80 s. Druhá skončila Štrba s rozdielom len 0,08 s (19,88) a tretia Hranovnica (19,94). Minuloročným víťazom – Liptovskej Tepličke sa tentoraz ušlo nepopulárne štvrté miesto (21,52).

Medzi ženami mala najväčšiu radosť Šuňava, keď dosiahla čas 22,84 s. Druhá skončila Štrba (23,06), tretia priečka patrila Spišskému Štiavniku (25,20). I tu štvrtá priečka pripadla domácej Liptovskej Tepličke (25,32).

Súťažili i hasičské družstvá dorastu. Medzi dievčatami bol najlepší Spišský Štiavnik (24,63), druhé skončili Vikartovce (25,86), bronz patril Gánovciam (26,62).

Do tretice aj u chlapcov zvíťazila Šuňava (30,19) pred Vernárom (106,28).

Po druhýkrát v osobitnej kategórii sa tu predstavili i muži nad 35 rokov. Minuloročné prvenstvo obhájila Šuňava (21,73), druhá bola Spišská Sobota (22,00) a tretí Spišský Štiavnik (22,12).

Ceny najlepším prvým trom družstvám vo všetkých kategóriách i päť krásnych putovných pohárov odovzdal starosta obce Slavomír Kopáč, ktorý pozval prítomných opäť do malebnej Liptovskej Tepličky. 24. septembra sa tu bude konať súťaž jednotlivcov ŽELEZNÝ HASIČ ana budúci rok 26. ročník hasičskej súťaže družstiev o Putovné poháre starostu obce. Starosta obce podporuje dobrovoľnú požiarnu ochranu v obci, od žiackeho veku aktívne súťaží. Už v roku 1985 reprezentoval Československo v rakúskom  meste Vöcklabruck  na medzinárodnej súťaži mladých požiarnikov v družstve Lučivnej, v súčasnosti v Podtatranskej hasičskej ligy  súťaží v družstve mužov nad 35 rokov svojej obce.

Podtatranská hasičská liga sa dostala k svojej polovici. Po tejto desiatej súťaži v priebežnom poradí medzi mužmi do 35 rokov vedie Spišský Štiavnik, druhá je Šuňava a tretí Svit. U žien do 35 rokov je najlepšia Štrba, druhá Šuňava a tretia Spišská Teplica.

Medzi dorastencami prvú priečku okupujú Gánovce, druhý je Vernár a tretie Stráže. I dorastenky majú svoju kategóriu – aj tu trónia Gánovce. Druhé miesto patrí Spišskej Sobote a tretie Spišskému Bystrému.

Medzi mužmi nad 35 rokov sú prvé Batizovce pred Spišskou Sobotou a Spišskou Teplicou. Aj u žien nad 35 rokov prvenstvo patrí Batizovciam pred Spišským Bystrým a Spišskou Teplicou.

Aj nadchádzajúci víkend bude patriť previerkam pripravenosti dobrovoľných hasičov i hasičiek formou súťaže. V sobotu 22. 7. o 10. h v Gánovciach na miestnom  ihrisku sa bude konať 2. ročník súťaže hasičských družstiev. Budú tu bojovať muži, ženy, dorastenci i dorastenky o poháre starostky obce.

Ďalšia, dvanásta súťaž Podtatranskej hasičskej ligy sa uskutoční vo Vernári, na futbalovom ihrisku o deň neskôr, v nedeľu 23. 7. o 10. hodine. Súťažiť sa bude o Putovné poháre starostu obce v piatich  kategóriách – muži do 35 a nad 35 rokov, ženy, dorastenci a dorasten

Ženy nad 35 rokov sa tešili z prvenstva

Aj počas letného dovolenkového obdobia súťažná aktivita dobrovoľných hasičov i hasičiek  okresu Poprad nepoľavuje. V Šuňave sa v nedeľu 9. júla uskutočnila ďalšia, v poradí deviata súťaž 23. ročníka Podtatranskej hasičskej ligy za účasti 32 družstiev, ktoré súťažili v šiestich kategóriách o Putovné poháre starostu obce Šuňava.

Medzi mužmi do 35 rokov s časom 17,02 s  prvenstvo získala Šuňava. Rozdielom len 0,5 s na druhom mieste skončil Spišský Štiavnik (17,52). Tretia bola Liptovská Teplička (20,60).

Aj u  mužov nad 35 rokov bola najlepšia Šuňava (19,67) pred Batizovcami (20,07) a Spišskou Sobotou (21,61).

Do tretice i medzi ženami do 35 rokov zvíťazila Šuňava (20,55), druhá priečka pripadla Spišskému Bystrému (21,58), tretia zasa Štrbe (21,88).

U žien nad 35 rokov prvé miesto patrilo Batizovciam (28,06) pred Spišskou Teplicou (35,10) a Šuňavou (41,20).

U dorasteniek sa z prvenstva tešilo Spišské Bystré (22,38), druhé boli Gánovce (23,62) a tretia Vlkanová, okres Banská Bystrica, (31,91).

Medzi dorastencami najlepšie výsledky dosiahli Gánovce (19,62) a na svoje konto si pripísali už piate tohtoročné víťazstvo. Druhý Vernár mal čas 34,70 s a tretia Šuňava 43,65 s.

Diplomy všetkým zúčastneným družstvám, ceny najlepším i šesť putovných pohárov odovzdal starosta obce Šuňava, ktorý prítomných pozval na budúci rok už na 27. ročník  tejto obľúbenej súťaže hasičských družstiev.

Krajská súťaž pozná najlepších

V obci Malcov, v okrese Bardejov, sa 8. júla konala krajská súťaž dobrovoľných hasičských zborov  a hasičského dorastu Prešovského kraja. V krajskom meraní síl zápolili víťazi okresných  súťaží v dvoch súťažných pokusoch v disciplínach – štafeta 8 x 50 m s prekážkami a požiarny útok s vodou.

Medzi  ženami  bolo opäť  najlepšie Spišské Bystré, za nimi skončila Chminianska Nová Ves (Prešov), tretí bol Spišský Štvrtok (Levoča).

U mužov prvú priečku obhájil Spišský Štvrtok, striebro si vybojovala Lúčka (Sabinov) a tretie miesto obsadil Gerlachov.

Z prvenstva medzi dorastencami sa tešil Sveržov (Bardejov). Druhé boli Gánovce (Poprad) a tretí Klčov (Levoča). Medzi dorastenkami bol prvý Hrabovec (Bardejov), druhé Spišské Bystré a tretia skončila Ľubica. Kompletná výsledková listina je zverejnená na stránke  www.podtatranskahl.sk.

Víťazné kolektívy – ženy zo Spišského Bystrého, muži zo Spišského Štvrtku, dorastenci zo Sveržova i dorastenky zo Spišského Bystrého z druhého miesta ( namiesto Hrabovca, ktorý sa súťaže nemôže zúčastniť z technických príčin) postúpili na 6. majstrovstvá SR hasičského dorastu a Dobrovoľných hasičských zborov, ktoré sa konajú v dvojročných cykloch. Ondrej Klimo

Na snímke hore: Dobrovoľné hasičky zo Spišského Bystrého po krajskej súťaži v Maľcove

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Leto v mestskom útulku s prekvapením!

Začiatok prázdnin a nástup leta je v Mestskom útulku pre túlavé a odchytené psy v Poprade v znamení zvýšenej návštevnosti. ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Veľkoplošné opravy ciest a chodníkov

Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade pripravila aj na tento rok  veľkoplošné opravy mestských komunikácií a chodníkov. Nové asfaltové  koberce ...
HranovnicaMestá a ObceSpišská Nová VesSpišské BystréSpravodajstvoVernár

Hovoríme s Ing. Tomášom Dražilom, PhD. riaditeľom Správy Národného parku Slovenský raj

V Národnom parku Slovenský raj dominuje ochrana prírody. spolupráca a ústretovosť k návštevníkom Národný park Slovenský raj je vlastne veľmi ...
PozvánkyŠport

Nordic Walking History Tour 2022

Dobrý deň, dovoľujem si Vás osloviť ako prezidentka Slovenskej asociácie nordic walking (SNWA) s výzvou na zapojenie sa do cvičenia ...
Šport

Transgender cyklista vyštartoval z majstrovských pretekov po tom, čo súperky hrozili bojkotom

Priatelia, okrem reálnej vojny vo svete stále prebieha aj kultúrna vojna. Nezabudnime, že okrem ozbrojeného súboja s neofašizmom, nás čaká ...
Šport

Nominácie na Športovca PSK 2023 sú spustené

Prešovská krajská samospráva spustila nominácie na ocenenie Športovec PSK 2023.  Udelí ho jednotlivcom a kolektívom, ktorí v uplynulom roku dosiahli  ...
KultúraSpišské BystréSpravodajstvo

Chodník si vyžiadal výskum

Správa z tlače: „V obci Spišské Bystré sa 8. decembra otváral už druhý náučný chodník v tomto roku..“ (Kubašký spravodaj č. ...
Šport

Cyklotrasy Eurovelo 11 v doline rieky Poprad prepájajú Slovensko a Poľsko

Vznikli nové trasy, dve lávky i infocentrum Výstavba medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja pokračuje. V okrese Stará ...
Mestá a ObceŠport

Nominujte naj športovca Prešovského kraja za rok 2022

Kraj prijíma nominácie už len jeden týždeň – Školstvo Čas na zasielanie nominácií do tradičnej športovej ankety krajskej samosprávy Športovec PSK sa kráti. ...
Spišské Bystré

Veľké investície do školy v Spišskom Bystrom

Základnú školu s materskou školou v Spišškom Bystrom navštevuje viac ako 300 detí a žiakov prevažne zo zriaďovateľskej obce Spišské ...
Mestá a ObceŠport

O najpopulárnejšom športovcovi či športovom klube PSK rozhoduje aj verejnosť

Internetové hlasovanie trvá do 18. februára Prešovský samosprávny kraj plánuje v polovici marca už po osemnásty krát oceniť najúspešnejších športovcov kraja vo svojej tradičnej ...
KežmarokLevočaMestá a ObcePopradPrešovSpišská BeláŠportSvit

PSK ocení naj športovcov kraja za rok 2021

Nominácie na jednotlivcov a kolektívy prijíma do 10. januára 2022 Prešovský samosprávny kraj po ročnej prestávke znovu pripravuje svoju tradičnú športovú ...
PozvánkyŠportVysoké Tatry

Horskí nosiči vyrazia s horkým nákladom do nadmorskej výšky 1475 metrov

Stokilový náklad piva, dvestometrové prevýšenie, desiatky minút tvrdej práce pre vysokohorských nosičov. Legendárne nosičské preteky Memoriál Juraja Petranského – Nosičská ...
Šport

Srbi sa bránia: A aký transparent ste niesli, keď bombardovali Juhosláviu?

Repetitio est mater studiorum-Scientiae II. Nevzopreli sa oficiálnemu stanovisku štátu, ktorý v basketbalovej Eurolige zastupujú. Hráči srbskej Crvenej zvezdy pred ...
Šport

Praha - zoskok 6 parašutistov na Václavske námestie

Zoskok 6 parašutistov na Václavskom námestí v Prahe priamo pred koňa sledovali zvedaví diváci v septembri minulého roku. TAKTO STE ...