Svätoplukove prúty stále in

29. apríla 2017

Letná sezóna je predo dvermi a Tatry a podhorie sú vraj skôr letnou ako zimnou turistickou destináciou. Hoci naše vlády a samosprávy skôr podporujú automobilky, baníkov či priemyselné parky, v celej Európe sa ukazuje, že práve turizmus je cesta k prosperite. Posledné desaťročie bolo obdobím markantných zmien. Niekoľko prekvitajúcich sektorov utrpelo ťažké straty – stavebný boom sa zastavil, obchod značne spomalil, dôvera v banky klesá… Aj v tejto ekonomickej trme-vrme však ostal sektor turizmu nielen robustný, no jeho rast naďalej stabilným tempom pokračuje. Vytvára  už  10% hrubého domáceho produktu celej EÚ a zamestnáva vyše 25 miliónov Európanov. Podľa predpovede Oxford Economics tento počet v nasledujúcich desiatich rokoch stúpne na 30 miliónov. A to je už 13 % všetkých pracovných miest v rámci EÚ.

Aj dnes, jeden zo šiestich ľudí žijúcich na Malte, pracuje v oblasti turizmu. Viac ako 2 milióny nemeckých občanov zarábajú vďaka turistom. V Poľsku alebo na Slovensku majú ženy dvakrát vyššiu pravdepodobnosť uplatniť sa v turistickom priemysle, ako v inej oblasti. V turisticky prosperujúcich regiónoch Európy ako napríklad Tirolsko každé tretie euro zarobia vďaka cestovnému ruchu.  A v Grécku až 83% všetkých pracovných miest vzniklo minulý rok práve vďaka rozvoju turizmu. Takmer 90% nocí strávených turistami na území EÚ, sú noci strávené Európanmi, čo znamená, že podiel turistov, ktorí nepochádzajú z Európy, je len desať percent. Tu je, čo sa cieľových skupín týka, obrovský priestor na realizáciu. 30% z mimo európskych návštevníkov prišlo v roku 2014 len z dvoch krajín – USA a Ruska, nasledujú ich Čína a Brazília. Počet návštevníkov z krajín BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína) sa v posledných rokoch viac ako zdvojnásobil, napriek vízovej povinnosti, ktorú možno majú.

Je najvyšší čas uvedomiť si, že turistický ruch je skutočným motorom rastu regiónov a miest a napríklad gastronómia, ako samostatný produkt cestovného ruchu, reprezentuje práve naše lokálne zvyky, tradície, suroviny a postupy prípravy jedál. Naša regionálna gastronómia je našim kultúrnym dedičstvom a v Prešovskom i Košickom kraji máme množstvo tradičných receptúr, špecialít a lokálnych producentov, ktoré sa môžu stať základom v súčasnosti veľmi trendového kulinárskeho turizmu. Nielen v zahraničí rastie počet ľudí, ktorých zaujíma odkiaľ jedlo pochádza, z akých surovín a akými postupmi bolo vyrobené. Keď budeme držať spolu ako povestné Svätoplukove prúty a

v regiónoch vytvoríme rôznofarebnú paletu lokálnych služieb a produktov, profitovať z toho, bez ohľadu a nezáujem politikov, budeme všetci.

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Slávnostné prijatie Žampovcov

V obradnej miestnosti Mestského úradu v Starom Smokovci prijal 11. apríla popoludní primátor mesta Ján Mokoš slovenských lyžiarskych reprezentantov bratov Adama a Andreasa ...

Nasledujúci článok

KultúraVernár

Zem spievala aj vďaka vernárskym chlopom

Zem spieva – kultový umelecký dokument Karola Plicku – už v roku 1933 predstavil svetu slovenský folklór neopakovateľným spôsobom. Svojou originálnou ...
Symbolický cintorín
Aktualizované 26.10. 17:10
SpravodajstvoVysoké Tatry

Pribudlo päť nových tabuliek

Hoci sa tradičná pietna spomienka na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese pre sprísnené opatrenia súvisiace so šírením koronavírusu tento rok ...
Aktualizované 25.10. 00:32
Spravodajstvo

Ľudia spamätajte sa! Veď ide o Vaše zdravie.

Harabin vyzýva ľudí: Veď ide o Vaše zdravie! Nenechajte zo seba pre grázla Matoviča robiť pokusných králikov. Ani každý deň ...
Spravodajstvo

Levočská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu, darcov krvi je menej

Krv je v zdravotníctve považovaná za najvzácnejšiu tekutinu a vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu je darcov tento rok menej. V Nemocnici AGEL Levoča ...
Spravodajstvo

Zmenou zákonných kompetencií vláda SR útočí na občianske práva

Novela zákona týkajúca sa nových kompetencií a postavenia nariadení Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa stala predmetom ...
Aktualizované 26.10. 19:33
Spravodajstvo

Výzva ústavným činiteľom: Stíhajte Harabina!!!

Včera zverejnil Eugen Korda na svojom fb profile fotografiu JUDr. Harabina cestujúceho v električke s nasledujúcim statusom: Štvťrok 22. 10. ...
Aktualizované 26.10. 19:07
Spravodajstvo

SME VO VOJNE !

JUDr. Krajníková verejne prostredníctvom INFOVOJNY vyzvala a zaúkolovala ministerku Kolíkovú, keďže je (aj) jej zamestnankyňou, o okamžité zverejnenie na stránke ...
Aktualizované 26.10. 19:10
Spravodajstvo

Testovanie na Covid-19 je dobrovoľné!

JUDr. Adriana Krajníková radí Slovákom: Neexistuje žiadna zákonná povinnosť na testovanie osoby. Pretože TESTOVANIE je darovanie svojho biologického materiálu. Preto ...
Spravodajstvo

Harabin podal trestné oznámenie na premiéra Matoviča!

Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin podal  21. októbra trestné oznámenie na Igora Matoviča za trestný čin nátlaku podľa § § 192 ...
Aktualizované 27.10. 01:06
Spravodajstvo

Kto je Matovič, premiér alebo biznismen ?

Už dnes zrejme všetci vieme, že reči peňazí Matovič rozumel už ako plagiátor a podvodník v období dosahovania svojho najvyššieho ...
Spravodajstvo

Koho pokyny plní Mikas? Priznal, že WHO rúška len odporúča, no napriek tomu ich on zaviedol ako povinnosť.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas bol veľmi iniciatívny a spoločne s členmi krízového štábu však uložil všetkým občanom Slovenska ako ...