Svätoplukove prúty stále in

29. apríla 2017

Letná sezóna je predo dvermi a Tatry a podhorie sú vraj skôr letnou ako zimnou turistickou destináciou. Hoci naše vlády a samosprávy skôr podporujú automobilky, baníkov či priemyselné parky, v celej Európe sa ukazuje, že práve turizmus je cesta k prosperite. Posledné desaťročie bolo obdobím markantných zmien. Niekoľko prekvitajúcich sektorov utrpelo ťažké straty – stavebný boom sa zastavil, obchod značne spomalil, dôvera v banky klesá… Aj v tejto ekonomickej trme-vrme však ostal sektor turizmu nielen robustný, no jeho rast naďalej stabilným tempom pokračuje. Vytvára  už  10% hrubého domáceho produktu celej EÚ a zamestnáva vyše 25 miliónov Európanov. Podľa predpovede Oxford Economics tento počet v nasledujúcich desiatich rokoch stúpne na 30 miliónov. A to je už 13 % všetkých pracovných miest v rámci EÚ.

Aj dnes, jeden zo šiestich ľudí žijúcich na Malte, pracuje v oblasti turizmu. Viac ako 2 milióny nemeckých občanov zarábajú vďaka turistom. V Poľsku alebo na Slovensku majú ženy dvakrát vyššiu pravdepodobnosť uplatniť sa v turistickom priemysle, ako v inej oblasti. V turisticky prosperujúcich regiónoch Európy ako napríklad Tirolsko každé tretie euro zarobia vďaka cestovnému ruchu.  A v Grécku až 83% všetkých pracovných miest vzniklo minulý rok práve vďaka rozvoju turizmu. Takmer 90% nocí strávených turistami na území EÚ, sú noci strávené Európanmi, čo znamená, že podiel turistov, ktorí nepochádzajú z Európy, je len desať percent. Tu je, čo sa cieľových skupín týka, obrovský priestor na realizáciu. 30% z mimo európskych návštevníkov prišlo v roku 2014 len z dvoch krajín – USA a Ruska, nasledujú ich Čína a Brazília. Počet návštevníkov z krajín BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína) sa v posledných rokoch viac ako zdvojnásobil, napriek vízovej povinnosti, ktorú možno majú.

Je najvyšší čas uvedomiť si, že turistický ruch je skutočným motorom rastu regiónov a miest a napríklad gastronómia, ako samostatný produkt cestovného ruchu, reprezentuje práve naše lokálne zvyky, tradície, suroviny a postupy prípravy jedál. Naša regionálna gastronómia je našim kultúrnym dedičstvom a v Prešovskom i Košickom kraji máme množstvo tradičných receptúr, špecialít a lokálnych producentov, ktoré sa môžu stať základom v súčasnosti veľmi trendového kulinárskeho turizmu. Nielen v zahraničí rastie počet ľudí, ktorých zaujíma odkiaľ jedlo pochádza, z akých surovín a akými postupmi bolo vyrobené. Keď budeme držať spolu ako povestné Svätoplukove prúty a

v regiónoch vytvoríme rôznofarebnú paletu lokálnych služieb a produktov, profitovať z toho, bez ohľadu a nezáujem politikov, budeme všetci.

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Slávnostné prijatie Žampovcov

V obradnej miestnosti Mestského úradu v Starom Smokovci prijal 11. apríla popoludní primátor mesta Ján Mokoš slovenských lyžiarskych reprezentantov bratov Adama a Andreasa ...

Nasledujúci článok

KultúraVernár

Zem spievala aj vďaka vernárskym chlopom

Zem spieva – kultový umelecký dokument Karola Plicku – už v roku 1933 predstavil svetu slovenský folklór neopakovateľným spôsobom. Svojou originálnou ...
FILOZOFIA BYTIASpravodajstvo

Strácame schopnosť rozoznať zlo a prispôsobujeme svoje konanie šablóne, ktorú nám diktuje mainstream

Zlo i dobro sprevádza ľudstvo od samého začiatku, teda, ako hovoria kresťania „od vyhnania z Raja“. A tomuto fenoménu sa zhusta ...
Spravodajstvo

Vznik severojužnej osi - Únia Ruska, Indie a Iránu medzi dvoma hegemónmi – Čínou a USA

Štefan Harabin: Formuje sa nové ekonomické spoločenstvo Sever – Juh, resp. Zväz Troch: Rusko, India a Irán (ARKAIM 21). Vznik severojužnej ...
Spravodajstvo

Pfizer je mafiánska organizácia

Foto:  Global Look Press/Cfoto/Keystone Press Agency Pfizer je mafiánska organizácia podľa amerického práva. Pfizer hrá kľúčovú úlohu pri realizácii projektu na ...
Aktualizované 26.1. 12:20
Spravodajstvo

Mobilizácia - HOAX alebo realita?

Mobilizácia. Hoax alebo realita? Vyhlasujem akciu: Katarína Boková vyzýva na sociálnej sieti Facebook všetkých, ktorým záleží na svojich synoch, bratoch, manželoch, ...
Spravodajstvo

Ochranár: Nórsky losos je jedna z najjedovatejších potravín na svete

Foto: archív / naplete Francúzski novinári Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac sa rozhodli lepšie spoznať rybolovný priemysel. A tak sa vydali ...
Aktualizované 24.1. 22:46
Spravodajstvo

Európska únia naďalej vyvíja tlak na Srbsko

smotrim Šéf európskej diplomacie Josep Borrell na rokovaní v Bruseli s prvým podpredsedom vlády, srbským ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom, ...
Spravodajstvo

Ukrajinské panoptikum sa valí do priepasti

Ulice ukrajinských miest sú zaplavené zamestnancami vojenských registračných a náborových úradov, ktorí sa všemožne maskujú, aby chytili občanov na mobilizáciu. A ...
Spravodajstvo

Rozpočet armád sa zvýši na 400 miliárd eur, avizuje Emmanuel Macron

Modernizácia jadrového odstrašovania, príprava na riziká konfliktu „vysokej intenzity“, posilnenie v oblasti dronov… Emmanuel Macron predstavil v piatok na leteckej ...
Spravodajstvo

Čaputová nesporný rezident USA. Preto Vás úprimne prosím zúčastnite sa referenda a zakrúžkujte ÁNO

Čaputová, či sa jej to páči, alebo nie, jednoducho musí, plniť zadania „našich amerických spojencov“, ktorí ju do prezidentského úradu ...
Spravodajstvo

Tibor Eliot Rostas - Poďakovanie

REFERENDUM NÁS VYZVALO K REVOLÚCII Takmer jedna tretina oprávnených voličov na Slovensku dnes zásadne nesúhlasí s tým, aby mohli vlády ...