Svätoplukove prúty stále in

29. apríla 2017

Letná sezóna je predo dvermi a Tatry a podhorie sú vraj skôr letnou ako zimnou turistickou destináciou. Hoci naše vlády a samosprávy skôr podporujú automobilky, baníkov či priemyselné parky, v celej Európe sa ukazuje, že práve turizmus je cesta k prosperite. Posledné desaťročie bolo obdobím markantných zmien. Niekoľko prekvitajúcich sektorov utrpelo ťažké straty – stavebný boom sa zastavil, obchod značne spomalil, dôvera v banky klesá… Aj v tejto ekonomickej trme-vrme však ostal sektor turizmu nielen robustný, no jeho rast naďalej stabilným tempom pokračuje. Vytvára  už  10% hrubého domáceho produktu celej EÚ a zamestnáva vyše 25 miliónov Európanov. Podľa predpovede Oxford Economics tento počet v nasledujúcich desiatich rokoch stúpne na 30 miliónov. A to je už 13 % všetkých pracovných miest v rámci EÚ.

Aj dnes, jeden zo šiestich ľudí žijúcich na Malte, pracuje v oblasti turizmu. Viac ako 2 milióny nemeckých občanov zarábajú vďaka turistom. V Poľsku alebo na Slovensku majú ženy dvakrát vyššiu pravdepodobnosť uplatniť sa v turistickom priemysle, ako v inej oblasti. V turisticky prosperujúcich regiónoch Európy ako napríklad Tirolsko každé tretie euro zarobia vďaka cestovnému ruchu.  A v Grécku až 83% všetkých pracovných miest vzniklo minulý rok práve vďaka rozvoju turizmu. Takmer 90% nocí strávených turistami na území EÚ, sú noci strávené Európanmi, čo znamená, že podiel turistov, ktorí nepochádzajú z Európy, je len desať percent. Tu je, čo sa cieľových skupín týka, obrovský priestor na realizáciu. 30% z mimo európskych návštevníkov prišlo v roku 2014 len z dvoch krajín – USA a Ruska, nasledujú ich Čína a Brazília. Počet návštevníkov z krajín BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína) sa v posledných rokoch viac ako zdvojnásobil, napriek vízovej povinnosti, ktorú možno majú.

Je najvyšší čas uvedomiť si, že turistický ruch je skutočným motorom rastu regiónov a miest a napríklad gastronómia, ako samostatný produkt cestovného ruchu, reprezentuje práve naše lokálne zvyky, tradície, suroviny a postupy prípravy jedál. Naša regionálna gastronómia je našim kultúrnym dedičstvom a v Prešovskom i Košickom kraji máme množstvo tradičných receptúr, špecialít a lokálnych producentov, ktoré sa môžu stať základom v súčasnosti veľmi trendového kulinárskeho turizmu. Nielen v zahraničí rastie počet ľudí, ktorých zaujíma odkiaľ jedlo pochádza, z akých surovín a akými postupmi bolo vyrobené. Keď budeme držať spolu ako povestné Svätoplukove prúty a

v regiónoch vytvoríme rôznofarebnú paletu lokálnych služieb a produktov, profitovať z toho, bez ohľadu a nezáujem politikov, budeme všetci.

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Slávnostné prijatie Žampovcov

V obradnej miestnosti Mestského úradu v Starom Smokovci prijal 11. apríla popoludní primátor mesta Ján Mokoš slovenských lyžiarskych reprezentantov bratov Adama a Andreasa ...

Nasledujúci článok

KultúraVernár

Zem spievala aj vďaka vernárskym chlopom

Zem spieva – kultový umelecký dokument Karola Plicku – už v roku 1933 predstavil svetu slovenský folklór neopakovateľným spôsobom. Svojou originálnou ...
Spravodajstvo

PSK pridelil na obnovu kultúrnych pamiatok v regiónoch jeden milión eur

PSK pridelil na obnovu kultúrnych pamiatok v regiónoch jeden milión eur Úspešní žiadatelia v druhom programe obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych ...
SpravodajstvoVernár

Druhý ročník ručného kosenia Kopaneckých lúk v NP Slovenský raj

Medzi koscami nechýbali ani riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil (vľavo) a riaditeľ Gorczanskeho parku Narodowego Janusz Tomasiewicz z ...
Aktualizované 10.8. 15:58
Spravodajstvo

Podpora zelenej obnovy EÚ: Na opätovné naštartovanie hospodárstva investuje EÚ viac než 2 miliardy EUR do 140 kľúčových dopravných projektov

EÚ podporí hospodárske oživenie vo všetkých členských štátoch finančnou injekciou vo výške takmer 2,2 miliardy EUR nasmerovanou do 140 kľúčových ...
KultúraSpravodajstvo

Do obnovy Paláca Ľubomirských župa investovala 1,9 miliónov eur

Hrad Ľubovňa bude ešte viac atraktívnejší. Ľubovnianske múzeum po obnove renesančného a gotického paláca v minulých rokoch má za sebou aj ...
Spravodajstvo

Lekár Carlo Schiavano (29) – z Talianska priamo do levočskej nemocnice

Mladý, sympatický lekár z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči si splnil sen – stal sa lekárom. ...
Spravodajstvo

Kraj odpustil nájomcom polovicu nájomného

Pomoc pre viac ako 250 subjektov Nájomcovia, ktorým Prešovský samosprávny prenajíma nehnuteľný majetok a počas koronakrízy mali uzatvorené prevádzky, môžu požiadať ...
Mestá a ObcePozvánkyŠportSpravodajstvoSvit

Už tento víkend! ŠKODA BIKE OPEN TOUR odštartuje vo Svite skutočným vysokohorským MTB maratónom HORAL

ŠKODA BIKE OPEN TOUR odštartuje 8. augusta vo Svite ŠKODA HORAL MTB maratónom v nádhernom prostredí Kráľovohoľských Tatier HORAL prinesie ...
SpravodajstvoŠtrbaTatranská ŠtrbaVysoké Tatry

Po zrekonštruovanej ozubnicovej trati budú v Tatrách v roku 2021 jazdiť nové hybridné jednotky ZSSK

ŽSR bude od 6. júla 2020 realizovať rekonštrukciu tatranskej ozubnicovej trate Počas 7-mesačnej výluky zabezpečí ZSSK pre cestujúcich náhradnú autobusovú ...
SpravodajstvoVysoké Tatry

Chov včiel dostane aj edukačný rozmer

Tatranská Lomnica (3. augusta 2020)– Na tradíciu chovu včiel, ktorá je odnepamäti spätá s lesníctvom, nadviazali aj Štátne lesy TANAP-u. Proces ...
SpravodajstvoVysoké Tatry

Opäť po roku budú rátať turistov

Tatranská Lomnica (4. augusta 2020)– Tatranský a Pieninský národný park opäť po roku čaká inventúra turistov. Pravidelné spočítanie návštevníkov vo ...