Pri šálke čaju Popradský s Annou Glejdurovou, predsedníčkou PPD Liptovská Teplička

29. apríla 2015

Jar v Poľnohospodárskom podiel­nickom družstve Liptovská Teplička začala rodením jahniatok. Aby mohli začať ovce dojiť a spracovávať ovčie mlieko, 400 kusov mladých jahniat predali už pred Veľkou nocou.

„Začali sme už aj s poľnou výro­bou, keď trošku popršalo a zasvietilo slnko. Veríme, že postupne zmizne sneh a aj v našich polohách sa trochu zazelenie. Ovečky už chodia vonku, zatiaľ skôr na prechádzku a keď náj­du nejaký trs zelenej trávy, tak si ho uchmatnú. Predpokladáme, že teraz by sa už malo otepliť a trávy by malo byť viac. Začiatkom mája vyženieme na pasienky aj hovädzí dobytok, kto­rého máme zhruba 400 kusov a pasie sa v dvoch stádach. V jednom sú kra­vy s teliatkami a v druhom jalovice, z ktorých už pripustené sa budú teliť na pasienkoch,“ priblížila dianie na družstve jeho predsedníčka.

Minulú jeseň zo stáda vyradili okolo stovky oviec s naj­nižšou úžitkovosťou, pretože ekonomika ne­pustí a kontrola mlieko­vej úžitkovosti preuká­zala opodstatnenosť 800 kusov oviec. Zníženie počtu oviec sa prejavilo aj nižším počtom jah­niat a tie, ktoré sa naro­dili neskôr, v súčasnosti predávajú ako „tiché ko­sačky“ pre súkromníkov, o ktoré je pomerne veľký záujem.

„V našich podmienkach sejeme obi­lie v jeseni ako ozimné obilie, takže v súčasnosti porasty vyzerajú celkom slušne. Momentálne pripravujeme techniku – traktory a vlečky na STK, kontrolujeme náradie a robíme poria­dok na dvore,“ doplnila.

Naplno sa začalo aj s predajom biovýrobkov v podnikovej predaj­ni družstva. „Na vlastnom bitúnku okrem oviec porážame aj býky, takže ľudia si môžu kúpiť hovädzie, baranie, ale aj jahňacie mäso. Na rôznych akciách propa­gujeme najmä jahňacie mäso, pretože mladí ľu­dia pomaly nevedia, že hlavná poživeň našich starých otcov a materí boli zemiaky, kyslá ka­pusta a solené baranie mäso v sudoch. Bravčové mäso mali naši predkovia len cez Via­noce a nanajvýš Veľkú noc,“ zaspomí­nala A. Glejdurová a pripomenula, že postupne sa mnohí ľudia vracajú k tradíciám, aj čo sa týka stravova­nia. Aby bola ponuka v družstevnej predajni čo najširšia, spolupracujú so susedným družstvo v Šuňave, kde nakupujú kravské mlieko, pretože v Tepličke chovajú len mäsové ple­mena hovädzieho dobytka. V družs-tevnej predajni si tak záujemcovia môžu okrem stopercentnej bryndze, čerstvého a údeného ovčieho syra a sladkej či kyslej žinčice kúpiť aj čerst-vé maslo, tvaroh a syrové nite, ktoré vyrábajú z biomlieka zo šuňavského družstva. Všetky produkty majú cer­tifikát biovýrobkov a Značku kvality SK Gold. „Mäso pripravujeme na objednávky. Keď je záujem minimál­ne o 200 kg hovädzieho mäsa, vtedy robíme porážku, väčšinou v stredu. Hovädzie mäso musí 24 hodín chlad­núť a na ďalší deň robíme rozrábku a čerstvé mäso predávame. Najlepšie je, keď nám ľudia nechajú telefonic­ký kontakt a mi im oznámime, kedy si pre mäso môžu prísť. Podobne to funguje aj s jahňacím mäsom,“ do­plnila predsedníčka a ešte dodáme, že družstevná predajňa je otvorená v pracovné dni od 7. h do 19. h a vo voľné dni od 7. h do 13. hodiny.

Do Liptovskej Tepličky však nemusíte chodiť len do družstevnej predajne. Ho­voriť o turistike v lone pre­krásnej prírody je v súvislos­ti s týmto kútom Slovenska pod Kráľovou hoľou úplne zbytočné, veď ide o jednu z najkrajších oblasti pod Vy­sokými Tatrami. Okrem toho, po dobrej turistike si môžete oddýchnuť vo wellnes s fín­skou a parnou saunou, ya­kuzou, dvoma vyhrievanými lôžkami a masérom v družs-tevnom penzióne Dolinka. Okrem príjemného prostre­dia, dobrého ubytovania či vynikajúcej kuchyne, mô­žete využiť čas aj na dvoch bowlingových dráhach. Práve bowling sa stal obľúbeným aj medzi žiakmi základnej ško­ly, kde už vznikol bowlingový krúžok a prevádzkové hodiny museli počas prázdnin pre veľký záujem rozšíriť. Zahrať si bowling však chodia celé rodiny nielen z Liptovskej Tepličky, ale aj z blízkych obcí, pretože ceny sú veľmi príjemné. Najnovšie riešia aj poukážky pre zamestnancov družstva, ktorí môžu využí­vať družstevné zariadenie na relax. Či už wellness centrum alebo bowling. Keďže záujem je veľký, v súčasnosti je prip-ravená web stránka a samos-tatná telefónna linka, ktorá bude slúžiť najmä na objed­návanie si wellness alebo bowlingu na určitú hodinu. (reš)

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Tri rieky, jedna budúcnosť

Mesto Stará Ľubovňa iniciovalo minulý týždeň pracovné stretnutie primátorov okresných miest Kež­marok, Levoča, Poprad, Prešov, Sa­binov a Spišská Nová Ves. ...

Nasledujúci článok

PozvánkySpravodajstvo

Prvomájová jazda Kométy

Občianske združenie Veterán klub železníc Poprad opäť pustí 1. mája na tatranské železnice his­torickú električku Kométa. Premá­vať bude po trase ...
Spravodajstvo

Čaputová nesporný rezident USA. Preto Vás úprimne prosím zúčastnite sa referenda a zakrúžkujte ÁNO

Čaputová, či sa jej to páči, alebo nie, jednoducho musí, plniť zadania „našich amerických spojencov“, ktorí ju do prezidentského úradu ...
Spravodajstvo

Rozpočet armád sa zvýši na 400 miliárd eur, avizuje Emmanuel Macron

Modernizácia jadrového odstrašovania, príprava na riziká konfliktu „vysokej intenzity“, posilnenie v oblasti dronov… Emmanuel Macron predstavil v piatok na leteckej ...
Spravodajstvo

Ukrajinské panoptikum sa valí do priepasti

Ulice ukrajinských miest sú zaplavené zamestnancami vojenských registračných a náborových úradov, ktorí sa všemožne maskujú, aby chytili občanov na mobilizáciu. A ...
Spravodajstvo

Tibor Eliot Rostas - Poďakovanie

REFERENDUM NÁS VYZVALO K REVOLÚCII Takmer jedna tretina oprávnených voličov na Slovensku dnes zásadne nesúhlasí s tým, aby mohli vlády ...
Spravodajstvo

Pfizer je mafiánska organizácia

Foto:  Global Look Press/Cfoto/Keystone Press Agency Pfizer je mafiánska organizácia podľa amerického práva. Pfizer hrá kľúčovú úlohu pri realizácii projektu na ...
Spravodajstvo

Vznik severojužnej osi - Únia Ruska, Indie a Iránu medzi dvoma hegemónmi – Čínou a USA

Štefan Harabin: Formuje sa nové ekonomické spoločenstvo Sever – Juh, resp. Zväz Troch: Rusko, India a Irán (ARKAIM 21). Vznik severojužnej ...
Spravodajstvo

Európska únia naďalej vyvíja tlak na Srbsko

smotrim Šéf európskej diplomacie Josep Borrell na rokovaní v Bruseli s prvým podpredsedom vlády, srbským ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom, ...
Aktualizované 27.1. 22:29
Spravodajstvo

„Veľký potravinový reset“: Kto stojí za plánom prebudovania globálnej ponuky potravín?

Autor: Suzanne Burdick, Ph.D. Novinár James Corbett identifikuje obsadenie postáv, ktoré riadia Great Food Reset, plán na prerobenie globálnych dodávok potravín ...
Aktualizované 26.1. 12:20
Spravodajstvo

Mobilizácia - HOAX alebo realita?

Mobilizácia. Hoax alebo realita? Vyhlasujem akciu: Katarína Boková vyzýva na sociálnej sieti Facebook všetkých, ktorým záleží na svojich synoch, bratoch, manželoch, ...
Spravodajstvo

Ochranár: Nórsky losos je jedna z najjedovatejších potravín na svete

Foto: archív / naplete Francúzski novinári Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac sa rozhodli lepšie spoznať rybolovný priemysel. A tak sa vydali ...