Najlepšie batizovské pirohy navarilo družstvo Levoraky

8. júla 2015

Nádherné, slnkom zaliate sobotňajšie ráno sľubovalo organizátorom 4. ročníka súťaže o najlepšie batizovské pirohy príjemný deň. Urči­te k tomu prispela aj zmena miesta konania súťaže, kto­ré sa z futbalového ihriska prenieslo do parku pri hoteli Guľa a poskytlo nielen súťa­žiacim, ale aj občanom a návštevníkom príjemný chládok.

Pod viac či menej vyzdo­benými altánkami sa tohto roku stretlo desať družstiev. Okrem už klasických Koči­šiek, Levorakov, Machrov či Hasičov sme tu našli i nových kuchárov z ďalších družstiev – Na poslednú chvíľu, Veselá štvorka, Matičiari, Folklóris­ti, Ho-ki a Firetím. Už zav-čas ráno sa v parku stretla viac ako stovka Batizovča­nov, súťažiacich, organizá­torov i tých, ktorí pomáhali stavať altánky, či prišli pod­poriť rodinných príslušníkov, ktorí sa rozhodli zapojiť do súťaže vo varení obľúbenej batizovskej pochúťky – pi­rohov plnených zemiakmi, s tvarohom, pažítkou a so slaninkou.

„Batizovské pirohy úplne iné byť nemôžu, lebo musia byť uvarené len z tých ingre­diencií, ktoré sa v Batizov­ciach už po stáročia do pirohov dávajú. Ale okrem toho tam treba pridať veľa, veľa lásky. S láskou ich treba variť a tie potom budú najlepšie a víťaz­né,“ odpovedal na našu otáz­ku, ako navariť batizovské pirohy úplne iné, ako všetky ostatné a samozrejme víťaz­né, Jaroslav Pitoňák, zakladateľ súťaže.

    

Ale to sa už spod kotlíkov s vriacou vodou dymilo na celú dedinu, súťažiaci škra­bali zemiaky, pripravovali cesto, rezali slaninku, mie­šali, vykrajovali, plnili, lepili, varili, ochutnávali, veď išlo aj o prestíž. Najväčšou devízou ale bola vynikajúca nálada, úsmevy, „doping“ v podobe štamperlíka či piva, vese­lá vrava, doberanie si jeden druhého, ale aj povzbudzova­nie a „dobré rady“ tých, kto­rí si súťažiť síce netrúfli, ale kibicovanie im išlo celkom dobre. Najrýchlejším kuchá-rom stačila azda trištvrte ho­dinka a prvé pirohy, pekne upravené na tanieri, bohato posýpané tvarohom, pažít­kou a zaliate slaninkou, boli hotové a postupne k nim pribúdali ďalšie a ďalšie. Všetky rovnaké a predsa každé iné, pre­tože neexistuje kuchár, ktorý akékoľvek jedlo uvarí vždy rov­naké. Už len roz­diel vo varení na elektrickej, ply­novej či klasickej peci na drevo a v kotlíku je podstatný. Treba mať dobrý odhad a vedieť, kedy sú naj­prv zemiaky a potom i piro­hy uvarené tak, ako byť majú a dochutené tak, aby svojou chuťou najviac pripomína­li batizovské pirohy starých materí, na ktorých boli všetci súťažiaci odchovaní.

Potom už začala práca po­roty, ktorá nebola vôbec ľah­ká, pretože tak, ako povedal Jarko Pitoňák, batizovské pi­rohy nemôžu byť iné. U poro­ty, ktorú tvoril šéfkuchár Mi­chal Škorec a skúsené dedin­ské gazdinky a ochutnávačky Ružena Varholíková a Mária Šemcerová, zrejme rozhodo­vala najmä veľkosť a sila už spomínanej lásky, s ktorou boli všetky pirohy uvarené a všetky boli jedinečné a vy­nikajúce. Hodnotili nielen čas prípravy, vzhľad, spôsob prípravy, chuť a najvyššiu známku kvality získali pirohy družstva Levoraky (na sním­ke vľavo dole), v zložení Milan Levocký, Svetlana Levocká, Dana Rakytová a Markéta Musilová. Tomuto tímu pat­rila víťazná trofej, ktorú pre nich z hliny vyrobili klienti Centra sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Bati­zovciach.Tohtoročná súťaž vo varení batizovských pirohov ale splnila svoju hlavnú úlo­hu, ktorú moderátor súťaže a zabávač Laco Františka de­finoval takto: „Aj keď v kútiku duše jednotlivým družstvám ide o tíťažstvo, všetci chápe­me, že ide najmä o to, aby sa ľudia zabavili, aby sa priatelia stretli, porozprávali a prežili príjemný deň, na ktorý budú spomínať a tešiť sa na budúco­ročné batizovské pirohy.“

  

 

„Vzhľadom k tomu, že súťaž vo varení pirohov je pre mňa premiérová, pretože som no­vým starostom, hodnotím ju veľmi vysoko a veľmi pozitív­ne. Veď už okolo deviatej tu bolo viac ako sto ľudí a na „fi­nále“ tu bola azda celá dedi­na. Rodičia, deti, ktoré šantili na preliezkách, ale aj veľa cez­poľných, ktorí prišli ochutnať batizovské pirohy,“ povedal Gabriel Bodnár, starosta obce a dodal, že minulý rok sa do súťaže zapojilo 6 družstiev, teraz ich tu je desať a okrem družstva Na poslednú chvíľu bolo viac takých, ktoré sa pri­hlásiť do súťaže nestihli ani „na poslednú chvíľu“, hoci chceli. Na našu otázku, prečo tohto roku nesúťaží družst-vo obce a či pirohy vie variť aj starosta? nám povedal, že „kuchárky“ z obecného úradu majú veľa práce cez týždeň, takže ich cez víkend nechal vydýchnuť, aby v pon­delok boli zase plné pracov­ného elánu. Dozvedeli sme sa však, že obecné kuchárky boli odcestované a preto bol problém družstvo vytvoriť. „Mám starú mamu, čo robí najlepšie pirohy a ani by som sa neodvážil fušovať jej do re­mesla a už vôbec jej nechcem konkurovať. Veď nemôžem byť vo všetkom najlepší,“ odpove­dal na našu druhú otázku so širokým úsmevom starosta s pripomienkou, že teraz ne­vie, či mu po takejto odpove­di ešte stará mamka pirohy vôbec niekedy navarí…. (reš)

  

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

KultúraSpravodajstvo

Najkrajší bol prsteň cisárovnej Sissi

Prešovský samosprávny kraj realizoval od marca 2012 projekt digitalizácie histo­rických artefaktov. V rámci projektu Najvýznamnejšie historické a umelecké pa­miatky v ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Nový program podpory pre mladých farmárov

Mladým poľnohospodá­rom na Slovensku možno svi­tá na lepšie časy. Ak pravda, ešte niekto o kariére v tejto ob­lasti vôbec uvažuje. ...
Spravodajstvo

Dvom lyžiarom pomáhali leteckí záchranári

5.4.2020 Popradská posádka leteckých záchranárov bola dnes popoludní privolaná na pomoc do Vysokých Tatier skialpinistovi, ktorý vo Veľkej Zmrzlej doline ...
Aktualizované 7.4. 22:35
Spravodajstvo

Počas Veľkej noci nebude premávať prímestská autobusová doprava

PSK a KSK ruší všetky linky od 10. do 13. apríla Počas Veľkej noci sa obyvatelia nebudú môcť presúvať prímestskou autobusovou ...
Aktualizované 7.4. 22:31
Spravodajstvo

Prešovský kraj spúšťa web a call centrum na pomoc seniorom

Prešovský kraj spúšťa web a call centrum na pomoc seniorom Využitie novej platformy vidí v čase pandémie i po nej Organizácie a obce, ktoré ...
Spravodajstvo

Riaditelia nemocníc majú tri požiadavky na PSK

Jednou z nich je zabezpečenie dopravy pre zamestnancov počas Veľkej noci Ubytovacie zariadenia pre zamestnancov, zabezpečenie dopravy do zamestnania a respirátory pre ...
KultúraSpravodajstvo

Popradský „starogymplák“ Štefan Slavkovský zbiera úspechy

Keď v septembri 2013 nastúpil vtedy 11-ročný Štefan Slavkovský do prímy osemročného štúdia v Gymnáziu na Kukučínovej ulici v Poprade, bol iba ...
Aktualizované 10.4. 00:41
Spravodajstvo

Riaditelia nemocníc majú tri požiadavky na PSK

Jednou z nich je zabezpečenie dopravy pre zamestnancov počas Veľkej noci Ubytovacie zariadenia pre zamestnancov, zabezpečenie dopravy do zamestnania a respirátory pre ...
Aktualizované 8.4. 13:52
Spravodajstvo

ZSSK počas veľkonočných sviatkov

BRATISLAVA  7. 4. 2020 Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v reakcii na zákaz vychádzania cez Veľkú noc, ktorý na obdobie od stredy ...
Aktualizované 8.4. 17:11
KultúraPozvánkySpravodajstvo

Galéria OnLine ‒ karanténne novinky Galérie umelcov Spiša v apríli, 2020

Aktuálne preventívne opatrenia zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu, prinášajú nové výzvy aj pre kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja. Viaceré ...
Spravodajstvo

Nemocnica Poprad zavádza linku psychologickej podpory

Nemocnica Poprad, a. s., prijíma ďalšie opatrenia na podporu boja so šírením nového koronavírusu COVID-19.  Od pondelka 6.4. budú k dispozícii verejnosti ...
Aktualizované 8.4. 17:41
Spravodajstvo

Župa rozdeľuje pre zdravotníkov dodávky ochranných prostriedkov zo štátu

Prešovský samosprávny kraj začína s distribúciou ochranných prostriedkov pre ambulantných lekárov a poskytovateľov zdravotníckych služieb.  Župa ich v závere uplynulého týždňa prevzala v rámci ...