Najlepšie batizovské pirohy navarilo družstvo Levoraky

8. júla 2015

Nádherné, slnkom zaliate sobotňajšie ráno sľubovalo organizátorom 4. ročníka súťaže o najlepšie batizovské pirohy príjemný deň. Urči­te k tomu prispela aj zmena miesta konania súťaže, kto­ré sa z futbalového ihriska prenieslo do parku pri hoteli Guľa a poskytlo nielen súťa­žiacim, ale aj občanom a návštevníkom príjemný chládok.

Pod viac či menej vyzdo­benými altánkami sa tohto roku stretlo desať družstiev. Okrem už klasických Koči­šiek, Levorakov, Machrov či Hasičov sme tu našli i nových kuchárov z ďalších družstiev – Na poslednú chvíľu, Veselá štvorka, Matičiari, Folklóris­ti, Ho-ki a Firetím. Už zav-čas ráno sa v parku stretla viac ako stovka Batizovča­nov, súťažiacich, organizá­torov i tých, ktorí pomáhali stavať altánky, či prišli pod­poriť rodinných príslušníkov, ktorí sa rozhodli zapojiť do súťaže vo varení obľúbenej batizovskej pochúťky – pi­rohov plnených zemiakmi, s tvarohom, pažítkou a so slaninkou.

„Batizovské pirohy úplne iné byť nemôžu, lebo musia byť uvarené len z tých ingre­diencií, ktoré sa v Batizov­ciach už po stáročia do pirohov dávajú. Ale okrem toho tam treba pridať veľa, veľa lásky. S láskou ich treba variť a tie potom budú najlepšie a víťaz­né,“ odpovedal na našu otáz­ku, ako navariť batizovské pirohy úplne iné, ako všetky ostatné a samozrejme víťaz­né, Jaroslav Pitoňák, zakladateľ súťaže.

    

Ale to sa už spod kotlíkov s vriacou vodou dymilo na celú dedinu, súťažiaci škra­bali zemiaky, pripravovali cesto, rezali slaninku, mie­šali, vykrajovali, plnili, lepili, varili, ochutnávali, veď išlo aj o prestíž. Najväčšou devízou ale bola vynikajúca nálada, úsmevy, „doping“ v podobe štamperlíka či piva, vese­lá vrava, doberanie si jeden druhého, ale aj povzbudzova­nie a „dobré rady“ tých, kto­rí si súťažiť síce netrúfli, ale kibicovanie im išlo celkom dobre. Najrýchlejším kuchá-rom stačila azda trištvrte ho­dinka a prvé pirohy, pekne upravené na tanieri, bohato posýpané tvarohom, pažít­kou a zaliate slaninkou, boli hotové a postupne k nim pribúdali ďalšie a ďalšie. Všetky rovnaké a predsa každé iné, pre­tože neexistuje kuchár, ktorý akékoľvek jedlo uvarí vždy rov­naké. Už len roz­diel vo varení na elektrickej, ply­novej či klasickej peci na drevo a v kotlíku je podstatný. Treba mať dobrý odhad a vedieť, kedy sú naj­prv zemiaky a potom i piro­hy uvarené tak, ako byť majú a dochutené tak, aby svojou chuťou najviac pripomína­li batizovské pirohy starých materí, na ktorých boli všetci súťažiaci odchovaní.

Potom už začala práca po­roty, ktorá nebola vôbec ľah­ká, pretože tak, ako povedal Jarko Pitoňák, batizovské pi­rohy nemôžu byť iné. U poro­ty, ktorú tvoril šéfkuchár Mi­chal Škorec a skúsené dedin­ské gazdinky a ochutnávačky Ružena Varholíková a Mária Šemcerová, zrejme rozhodo­vala najmä veľkosť a sila už spomínanej lásky, s ktorou boli všetky pirohy uvarené a všetky boli jedinečné a vy­nikajúce. Hodnotili nielen čas prípravy, vzhľad, spôsob prípravy, chuť a najvyššiu známku kvality získali pirohy družstva Levoraky (na sním­ke vľavo dole), v zložení Milan Levocký, Svetlana Levocká, Dana Rakytová a Markéta Musilová. Tomuto tímu pat­rila víťazná trofej, ktorú pre nich z hliny vyrobili klienti Centra sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Bati­zovciach.Tohtoročná súťaž vo varení batizovských pirohov ale splnila svoju hlavnú úlo­hu, ktorú moderátor súťaže a zabávač Laco Františka de­finoval takto: „Aj keď v kútiku duše jednotlivým družstvám ide o tíťažstvo, všetci chápe­me, že ide najmä o to, aby sa ľudia zabavili, aby sa priatelia stretli, porozprávali a prežili príjemný deň, na ktorý budú spomínať a tešiť sa na budúco­ročné batizovské pirohy.“

  

 

„Vzhľadom k tomu, že súťaž vo varení pirohov je pre mňa premiérová, pretože som no­vým starostom, hodnotím ju veľmi vysoko a veľmi pozitív­ne. Veď už okolo deviatej tu bolo viac ako sto ľudí a na „fi­nále“ tu bola azda celá dedi­na. Rodičia, deti, ktoré šantili na preliezkách, ale aj veľa cez­poľných, ktorí prišli ochutnať batizovské pirohy,“ povedal Gabriel Bodnár, starosta obce a dodal, že minulý rok sa do súťaže zapojilo 6 družstiev, teraz ich tu je desať a okrem družstva Na poslednú chvíľu bolo viac takých, ktoré sa pri­hlásiť do súťaže nestihli ani „na poslednú chvíľu“, hoci chceli. Na našu otázku, prečo tohto roku nesúťaží družst-vo obce a či pirohy vie variť aj starosta? nám povedal, že „kuchárky“ z obecného úradu majú veľa práce cez týždeň, takže ich cez víkend nechal vydýchnuť, aby v pon­delok boli zase plné pracov­ného elánu. Dozvedeli sme sa však, že obecné kuchárky boli odcestované a preto bol problém družstvo vytvoriť. „Mám starú mamu, čo robí najlepšie pirohy a ani by som sa neodvážil fušovať jej do re­mesla a už vôbec jej nechcem konkurovať. Veď nemôžem byť vo všetkom najlepší,“ odpove­dal na našu druhú otázku so širokým úsmevom starosta s pripomienkou, že teraz ne­vie, či mu po takejto odpove­di ešte stará mamka pirohy vôbec niekedy navarí…. (reš)

  

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

KultúraSpravodajstvo

Najkrajší bol prsteň cisárovnej Sissi

Prešovský samosprávny kraj realizoval od marca 2012 projekt digitalizácie histo­rických artefaktov. V rámci projektu Najvýznamnejšie historické a umelecké pa­miatky v ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Nový program podpory pre mladých farmárov

Mladým poľnohospodá­rom na Slovensku možno svi­tá na lepšie časy. Ak pravda, ešte niekto o kariére v tejto ob­lasti vôbec uvažuje. ...
Spravodajstvo

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov: Mikas od marca 2020 až doteraz vydávaním nulitných opatrení porušoval zákony a prekračoval svoju právomoc

Matovičova vláda teraz „kvaltuje“ s urýchleným prerokovaním a schválením novely zákona, aby sa chýbajúce kompetencie hlavnému hygienikovi zákonom pridali, upozornil ...
Aktualizované 21.10. 02:16
Spravodajstvo

Koho pokyny plní Mikas? Priznal, že WHO rúška len odporúča, no napriek tomu ich on zaviedol ako povinnosť.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas bol veľmi iniciatívny a spoločne s členmi krízového štábu však uložil všetkým občanom Slovenska ako ...
Spravodajstvo

Nové vedenie Nemocnice Poprad, a. s.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vymenoval do funkcie nové predstavenstvo Nemocnice Poprad, a. s., s účinnosťou od 16.10.2020. Predsedom predstavenstva a súčasne generálnym ...
Aktualizované 21.10. 02:23
Spravodajstvo

Namiesto diskusie a finančnej pomoci, ľadová sprcha!

V sobotu 17. októbra okolo poludňajších hodín sa začali zbiehať pred Úradom vlády 6 členné skupinky ľudí, ktoré sa postupne ...
Aktualizované 21.10. 00:23
SpravodajstvoVysoké Tatry

Budú rátať kamzíky

Už tento štvrtok čaká Tatranský národný park pravidelná jesenná kamzičia inventúra. Spočítanie ukáže, aký je stav populácie kamzíka vrchovského tatranského ...
Aktualizované 21.10. 02:19
Spravodajstvo

„Ak by som bol generálny prokurátor, osobne by som spracoval návrh na vzatie Matoviča do väzby“, vyhlásil Harabin

Pán Matovič, nastupuje pre Vás lekcia z práva: Neviem, či Vám to pomôže, ale predsa. Za trestný čin nátlaku v ...
Aktualizované 21.10. 02:14
Spravodajstvo

Zmenou zákonných kompetencií vláda SR útočí na občianske práva

Novela zákona týkajúca sa nových kompetencií a postavenia nariadení Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa stala predmetom ...
Aktualizované 21.10. 02:20
Spravodajstvo

Lukašenko je čajový odvar diktátora Matoviča, ktorý sa dopúšťa psychického násilia na ľuďoch. Občania majú právo postaviť sa na odpor podľa čl. 32 Ústavy.

Matovič sa vyhráža vlastným občanom odmietajúcim testovanie na Covid-19. Vláda v súvislosti s koronavírusom poverila armádu prípravou a vykonaním celoštátneho ...
Aktualizované 21.10. 00:42
ŠportSpravodajstvoŽivotný štýl

SAAKP k protiepidemiologickým opatreniam

platným od 15.10 a schémam štátnej pomoci v Dunajskej Strede, dňa 16.10.2020 Protiepidemiologické opatrenia platné od 15.10.2020 opäť uzatvorili brány popredných ťahúňov ...
Spravodajstvo

Vláda pokračuje v neústavných opatreniach

Po právnych analýzach JUDr. Harabina a JUDr. Krajníkovej boli pod ťarchou faktov a dôkazov dotlačený Policajný prezident a Generálna prokuratúra ...