Najlepšie batizovské pirohy navarilo družstvo Levoraky

8. júla 2015

Nádherné, slnkom zaliate sobotňajšie ráno sľubovalo organizátorom 4. ročníka súťaže o najlepšie batizovské pirohy príjemný deň. Urči­te k tomu prispela aj zmena miesta konania súťaže, kto­ré sa z futbalového ihriska prenieslo do parku pri hoteli Guľa a poskytlo nielen súťa­žiacim, ale aj občanom a návštevníkom príjemný chládok.

Pod viac či menej vyzdo­benými altánkami sa tohto roku stretlo desať družstiev. Okrem už klasických Koči­šiek, Levorakov, Machrov či Hasičov sme tu našli i nových kuchárov z ďalších družstiev – Na poslednú chvíľu, Veselá štvorka, Matičiari, Folklóris­ti, Ho-ki a Firetím. Už zav-čas ráno sa v parku stretla viac ako stovka Batizovča­nov, súťažiacich, organizá­torov i tých, ktorí pomáhali stavať altánky, či prišli pod­poriť rodinných príslušníkov, ktorí sa rozhodli zapojiť do súťaže vo varení obľúbenej batizovskej pochúťky – pi­rohov plnených zemiakmi, s tvarohom, pažítkou a so slaninkou.

„Batizovské pirohy úplne iné byť nemôžu, lebo musia byť uvarené len z tých ingre­diencií, ktoré sa v Batizov­ciach už po stáročia do pirohov dávajú. Ale okrem toho tam treba pridať veľa, veľa lásky. S láskou ich treba variť a tie potom budú najlepšie a víťaz­né,“ odpovedal na našu otáz­ku, ako navariť batizovské pirohy úplne iné, ako všetky ostatné a samozrejme víťaz­né, Jaroslav Pitoňák, zakladateľ súťaže.

    

Ale to sa už spod kotlíkov s vriacou vodou dymilo na celú dedinu, súťažiaci škra­bali zemiaky, pripravovali cesto, rezali slaninku, mie­šali, vykrajovali, plnili, lepili, varili, ochutnávali, veď išlo aj o prestíž. Najväčšou devízou ale bola vynikajúca nálada, úsmevy, „doping“ v podobe štamperlíka či piva, vese­lá vrava, doberanie si jeden druhého, ale aj povzbudzova­nie a „dobré rady“ tých, kto­rí si súťažiť síce netrúfli, ale kibicovanie im išlo celkom dobre. Najrýchlejším kuchá-rom stačila azda trištvrte ho­dinka a prvé pirohy, pekne upravené na tanieri, bohato posýpané tvarohom, pažít­kou a zaliate slaninkou, boli hotové a postupne k nim pribúdali ďalšie a ďalšie. Všetky rovnaké a predsa každé iné, pre­tože neexistuje kuchár, ktorý akékoľvek jedlo uvarí vždy rov­naké. Už len roz­diel vo varení na elektrickej, ply­novej či klasickej peci na drevo a v kotlíku je podstatný. Treba mať dobrý odhad a vedieť, kedy sú naj­prv zemiaky a potom i piro­hy uvarené tak, ako byť majú a dochutené tak, aby svojou chuťou najviac pripomína­li batizovské pirohy starých materí, na ktorých boli všetci súťažiaci odchovaní.

Potom už začala práca po­roty, ktorá nebola vôbec ľah­ká, pretože tak, ako povedal Jarko Pitoňák, batizovské pi­rohy nemôžu byť iné. U poro­ty, ktorú tvoril šéfkuchár Mi­chal Škorec a skúsené dedin­ské gazdinky a ochutnávačky Ružena Varholíková a Mária Šemcerová, zrejme rozhodo­vala najmä veľkosť a sila už spomínanej lásky, s ktorou boli všetky pirohy uvarené a všetky boli jedinečné a vy­nikajúce. Hodnotili nielen čas prípravy, vzhľad, spôsob prípravy, chuť a najvyššiu známku kvality získali pirohy družstva Levoraky (na sním­ke vľavo dole), v zložení Milan Levocký, Svetlana Levocká, Dana Rakytová a Markéta Musilová. Tomuto tímu pat­rila víťazná trofej, ktorú pre nich z hliny vyrobili klienti Centra sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Bati­zovciach.Tohtoročná súťaž vo varení batizovských pirohov ale splnila svoju hlavnú úlo­hu, ktorú moderátor súťaže a zabávač Laco Františka de­finoval takto: „Aj keď v kútiku duše jednotlivým družstvám ide o tíťažstvo, všetci chápe­me, že ide najmä o to, aby sa ľudia zabavili, aby sa priatelia stretli, porozprávali a prežili príjemný deň, na ktorý budú spomínať a tešiť sa na budúco­ročné batizovské pirohy.“

  

 

„Vzhľadom k tomu, že súťaž vo varení pirohov je pre mňa premiérová, pretože som no­vým starostom, hodnotím ju veľmi vysoko a veľmi pozitív­ne. Veď už okolo deviatej tu bolo viac ako sto ľudí a na „fi­nále“ tu bola azda celá dedi­na. Rodičia, deti, ktoré šantili na preliezkách, ale aj veľa cez­poľných, ktorí prišli ochutnať batizovské pirohy,“ povedal Gabriel Bodnár, starosta obce a dodal, že minulý rok sa do súťaže zapojilo 6 družstiev, teraz ich tu je desať a okrem družstva Na poslednú chvíľu bolo viac takých, ktoré sa pri­hlásiť do súťaže nestihli ani „na poslednú chvíľu“, hoci chceli. Na našu otázku, prečo tohto roku nesúťaží družst-vo obce a či pirohy vie variť aj starosta? nám povedal, že „kuchárky“ z obecného úradu majú veľa práce cez týždeň, takže ich cez víkend nechal vydýchnuť, aby v pon­delok boli zase plné pracov­ného elánu. Dozvedeli sme sa však, že obecné kuchárky boli odcestované a preto bol problém družstvo vytvoriť. „Mám starú mamu, čo robí najlepšie pirohy a ani by som sa neodvážil fušovať jej do re­mesla a už vôbec jej nechcem konkurovať. Veď nemôžem byť vo všetkom najlepší,“ odpove­dal na našu druhú otázku so širokým úsmevom starosta s pripomienkou, že teraz ne­vie, či mu po takejto odpove­di ešte stará mamka pirohy vôbec niekedy navarí…. (reš)

  

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

KultúraSpravodajstvo

Najkrajší bol prsteň cisárovnej Sissi

Prešovský samosprávny kraj realizoval od marca 2012 projekt digitalizácie histo­rických artefaktov. V rámci projektu Najvýznamnejšie historické a umelecké pa­miatky v ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Nový program podpory pre mladých farmárov

Mladým poľnohospodá­rom na Slovensku možno svi­tá na lepšie časy. Ak pravda, ešte niekto o kariére v tejto ob­lasti vôbec uvažuje. ...
Aktualizované 6.6. 23:19
Spravodajstvo

MEGALOMÁNSKY TUNEL NA ŠTÁTNY ROZPOČET A BEZPEČNOSTNÁ HROZBA VYŠE 21 MILIÓNOV EUR - Čaputovej korupcia z našich peňazí

MEGALOMÁNSKY TUNEL NA ŠTÁTNY ROZPOČET A BEZPEČNOSTNÁ HROZBA! VYŠE 21 MILIÓNOV EUR NA USÍDLENIE MIGRANTOV NA SLOVENSKO POD TAKTOVKOU ČAPUTOVEJ ...
Spravodajstvo

HROBÁRKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY – AKTIVISTKA ZUZANA ČAPUTOVÁ. Svojimi “žalmami” žiada zahraničie o intervenciu proti Slovákom

Bezpečnostnou hrozbou pre Slovensko je fanatická aktivistka Zuzana Čaputová Na portáli POLITICO.eu vyšiel dňa 3.6.2023 článok s názvom „Slovensku hrozí, že ...
Aktualizované 6.6. 12:34
Spravodajstvo

Reakcia Harabina na obžalobu: Považujem to za ideálnu prezidentskú kampaň. Presne ako u Trumpa

Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na expredsedu Najvyššieho súdu a exministra spravodlivosti Štefana Harabina. Dôvodom je status, ktorý napísal vlani vo ...
Spravodajstvo

Žiadame Slovenskú akadémiu vied o dištancovanie sa od perverznej a nekvalitnej učebnice

Žiadosť o dištancovanie sa od perverznej a nekvalitnej učebnice Asociácia za život a rodinu o.z. iniciovala túto petíciu predseda SAV ...
Spravodajstvo

Pozvánka na AntiGLOBSEC 2023

SHO pozýva na AntiGLOBSEC 2023: Vojnových štváčov nebudeme tolerovať na území nášho štátu Dámy a páni, v dňoch 29. až ...
Spravodajstvo

PhDr. Marta Danielová, predsedníčka Rady pre mediálne služby, zneužíva právomoc verejného činiteľa na šikanovanie rádia SLOBODNÝ VYSIELAČ

Všetko, čo sa na Slovensku deje, má svoju previazanosť a kauzálnu „logickosť“. Po vypuknutí umelo vytvorenej pandémie Covid 19 (Cov je ...
Spravodajstvo

Mierová výzva od občanov sa na Globsec nedostala

Zistili sme, že na Globsecu 2023 sa zúčastňujú len osoby, ktoré veľmi pravdepodobne žiadnu mierovú zmluvu, či mierové návrhy neprednesú. ...
Spravodajstvo

Najlepší v covide na svete | Jaroslav Turánek

Odrazu český Reflex píše: bola to pandémia rúšok, vakcín, lockdownov a nie covidu. Prečo náhle takto otočili? Rozhovor s farmakológom ...
Spravodajstvo

Dmitrij Medvedev nedávno vravel, prečo Ukrajina zmizne…

Medvedev: “Teraz je čas povedať, ako Ukrajina zmizne, ako aj aké je riziko obnovenia konfliktu v Európe a vo svete.” ...
Spravodajstvo

Plandémia 3: Veľké prebudenie 

Tento dokumentárny zážitok skladá zakázané kúsky skladačky, aby odhalil celkový obraz toho, čo sa skutočne deje vo svete. Veľké prebudenie má ...