Alobal v kuchyni pomáha či škodí?

2. novembra 2021

Lekári varujú pred používaním alobalu v kuchyni: Prestaňte alebo znášajte následky!

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvácnosti potravín tým, že sa doň balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu?

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenia mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäte
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenia kostnej štruktúry.

Je tomu tak preto, lebo hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viacej lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva potiaže s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú do jedla nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah veria, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvyšuje aj miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

Záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

domacaliecba

Poteší nás, ak vás článok obohatil o iný uhol pohľadu a ďakujeme vopred, ak podporíte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova na náš účet v ČSOB IBAN: SK80 7500 0000 0040 1415 4359

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Kapitalizmus sa vyčerpal a veľký brat to zapichol

Veľký brat to zapichol bez varovania: Ruská štátna spoločnosť Gasprom po priškrtení plynovodu Bratstvo náhle zastavila naddodávky plynu do Európy ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Bývalý šéf NS SR Harabin: Vláda pokračuje v rozklade právneho štátu aj za podpory terajšej opozície

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin v rozhovore okomentoval právnu situáciu na Slovensku, zhodnotil činnosť parlamentu z právneho hľadiska a ...
Názor

Ľudia môžu svojou účasťou na voľbách prejaviť svoju nespokojnosť - Anna Belousovová

Slovensko stojí na šikovnej samospráve. Aj jeden človek môže urobiť veľa, ak sa snaží. Jesenné voľby sú veľmi dôležité. Začnime ...
Názor

Zlá správa pre SR je samotná prezidentka - vláda vrhá Slovákov do existenčného ohrozenia

Zdroj foto: TASR/Martin Baumann Robert Kaliňák: Zlá správa pre Slovensko je samotná prezidentka Tento krát sa Rasťo Ekkert porozpráva s Robertom ...
Názor

Spájať sa dá iba myšlienkou, nie frázami

Eduard Chmelár: Nemáme zahraničnú politiku. Našich ministrov zahraničných vecí vždy určovala jedna ambasáda. Aj teraz Korčoka vystriedal najväčší proamerický jastrab. ...
Názor

Aké bohatstvo nám zanechajú dnešní politici?

prof. Ing. Jaroslav Husár, CSc., Mgr. ek. Dovolím si povedať žiadne. Tým, že po zvade vládnucich strán a hašterení Sulíka a Matoviča ...
Názor

SOROŠČA neuvedomelé tupé nevie, že jej trestnoprávnosť nastúpi

JUDr. Štefan Harabin: „SOROŠČA je tak tupá, že ona si ani neuvedomuje, že jej trestnoprávna zodpovednosť nastúpi“ Podvodne sa nechala ...
Názor

83. výročie Druhej svetovej vojny – Skryté príčiny podľa Andreja Fursova

Rozhovor z roku 2015 s riaditeľom Ústredia ruských štúdií Moskovskej štátnej univerzity a Inštitútu systémových strategických analýz, historikom, sociológom a publicistom Andrejom Fursovom. Tvrdíte, ...
Názor

Róbert Švec k úmrtiu kráľovnej Alžbety II. a mediálnej práčke mozgov

Dámy a páni! Zámerne som čakal niekoľko dní, kým zverejním svoj komentár k úmrtiukráľovnej Alžbety II., pretože som správne očakával ...
Názor

Zákulisie nezákonného súdenia Rostasa – Štefan Harabin

V kauze odsúdenia Rostasa za citovanie Štúra a iných zakladateľov slovenskej štátnosti nejde len o hrubé porušenie ľudských práv ale ...
Názor

Európsku úniu založili prominentní nacisti a kartely, ktorí vybudovali „ Tretiu ríšu“

Naozaj veríte tomu, že Druhú svetovú vojnu a smrť 60 miliónov ľudí (z toho 30 miliónov Slovanov) spôsobil akýsi psychopat ...
Názor

Minulosti neujde nikto

Skôr či neskôr sa jej nevyhnú ani monarchovia Zomrela Alžbeta II. britská kráľovná a Spoločenstva národov (Commonwealth of Nations). Spoločenstvo ...