Alobal v kuchyni pomáha či škodí?

2. novembra 2021

Lekári varujú pred používaním alobalu v kuchyni: Prestaňte alebo znášajte následky!

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvácnosti potravín tým, že sa doň balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu?

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenia mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäte
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenia kostnej štruktúry.

Je tomu tak preto, lebo hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viacej lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva potiaže s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú do jedla nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah veria, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvyšuje aj miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

Záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

domacaliecba

Poteší nás, ak vás článok obohatil o iný uhol pohľadu a ďakujeme vopred, ak podporíte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova na náš účet v ČSOB IBAN: SK80 7500 0000 0040 1415 4359

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Kapitalizmus sa vyčerpal a veľký brat to zapichol

Veľký brat to zapichol bez varovania: Ruská štátna spoločnosť Gasprom po priškrtení plynovodu Bratstvo náhle zastavila naddodávky plynu do Európy ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Bývalý šéf NS SR Harabin: Vláda pokračuje v rozklade právneho štátu aj za podpory terajšej opozície

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin v rozhovore okomentoval právnu situáciu na Slovensku, zhodnotil činnosť parlamentu z právneho hľadiska a ...
NÁZOR

Európska únia prináša extrémizmus | Peter Drulák

Prečo nie je možné, aby nadnárodná byrokracia diktovala, čo sa bude diať na úrovni národných štátov. Rozhovor s profesorom Ing. ...
NÁZOR

Ideme nesprávnou cestou – Peter Vačok

Táto cesta nie je v súlade ani s Ústavou, ani s prezumpciou neviny Zavlečenie Kováča ml., útek z Leopoldova spojený ...
NÁZOR

Z médií sa stal nástroj na vymývanie mozgov. Nebojte sa!

MUDr. Soňa Peková: Mainstream vo vede je plný falše a informácií, ktoré nie sú pravda! Z médií sa stal nástroj na ...
Aktualizované 7.6. 00:04
NÁZOR

"Sprostá pomsta" Lipšica pánovi Harabinovi

Róbert Fico: od 32:30 min. reakcia na Lipšicovu obžalobu za výrok Štefana Harabina o Putinovi Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER ...
NÁZOR

Stretnutie priaznivcov infovojny v Jure/Hronom

V Jure nad Hronom sa konalo opäť stretnutie priaznivcov infovojny: video 2. časť, v ktorej je zaznamenané vystúpenie JUDr. Štefana ...
NÁZOR

Ľuboš Blaha k X. výročiu Zem&Vek

Luboš Blaha oslavoval 10. výročie časopis Zem a vek. Bolo mi cťou, že som mohol krátko vystúpiť a zablahoželať Tiborovi ...
NÁZOR

Odlíš sa alebo zomri | Ján Semaňák

Rozhovor s podnikateľom Jánom Semaňákom, zakladateľom vydavateľstva TORDEN a zakladateľa likérky a tvorca značky TATRA TEA. Ako zakladal nápoj Tatratea? ...
NÁZOR

Žiadna pandémia tu nebola & chcú úplnú kontrolu - Dr. Michael Yeadon

Dr. Michael Yeadon, bývalý šéf výskumného oddelenia pre Pfizer nedávno prehovoril na demonštrácii v Londýne. Skvele zhŕňa všetko, čím sme si prešli ...
NÁZOR

Harabin: Som hrdý na svoj výrok o ruskej špeciálnej vojenskej operácii a zopakujem ho ešte tisíckrát

„Štátne orgány zamlčujú konkrétne fakty,“ reaguje exminister Štefan Harabin na vyhlásenie Úradu verejného zdravotníctva o úrovni radiácie na Slovensku. V ...
NÁZOR

So Štefanom Harabinom na TV Slovan

Milí priatelia, v televízii Slovan som dnes, okrem iného hovoril, ako americko-sorošovský agent ÓDOR (v preklade nepríjemný zápach) zasmradil slovenskú ...