Alobal v kuchyni pomáha či škodí?

2. novembra 2021

Lekári varujú pred používaním alobalu v kuchyni: Prestaňte alebo znášajte následky!

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvácnosti potravín tým, že sa doň balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu?

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenia mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäte
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenia kostnej štruktúry.

Je tomu tak preto, lebo hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viacej lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva potiaže s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú do jedla nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah veria, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvyšuje aj miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

Záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

domacaliecba

Poteší nás, ak vás článok obohatil o iný uhol pohľadu a ďakujeme vopred, ak podporíte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova na náš účet v ČSOB IBAN: SK80 7500 0000 0040 1415 4359

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Kapitalizmus sa vyčerpal a veľký brat to zapichol

Veľký brat to zapichol bez varovania: Ruská štátna spoločnosť Gasprom po priškrtení plynovodu Bratstvo náhle zastavila naddodávky plynu do Európy ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Bývalý šéf NS SR Harabin: Vláda pokračuje v rozklade právneho štátu aj za podpory terajšej opozície

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin v rozhovore okomentoval právnu situáciu na Slovensku, zhodnotil činnosť parlamentu z právneho hľadiska a ...
Aktualizované 11.12. 01:05
NÁZOR

Kartelovými dohodami IKAR a PANTA RHEI je nutné sa zaoberať

V demokratickej spoločnosti, ktorá má v Ústave zakotvený zákaz cenzúry a slobodný prístup k informáciám je nemysliteľné, aby o prístupe ...
NÁZOR

Ako by som reformoval FDA - Dr. Robert Malone

Dr. Robert Malone hovorí o tom, ako by reformoval FDA – Americký úrad pre potraviny a liečivá Čo by bolo ...
NÁZOR

Bude izraelský národ naveky zatratený?

Kresťanstvo je považované za náboženstvo spasenia, ktoré očakáva od Ježiša Nazaretského. Podľa biblie Boh uzavrel zmluvu s Izraelitmi, ktorí sa ...
NÁZOR

Štefan Harabin: Kriminálnik Lipšic a podvodník Mazák už mali byť dávno odvolaní

Diskusia na palete s bývalým predsedom Najvyššieho súdu, exministrom spravodlivosti a kandidátom na prezidenta SR Štefanom Harabinom. Na úvod zdôraznil, ...
NÁZOR

Čarovné Slovensko - Ľubomír Schmida

Ľubomír Schmida známy ako kreatívny a rozhľadený umelecký fotograf svetového významu Ľubomír získal desiatky ocenení doma aj najmä zahraničí, je ...
NÁZOR

Mier, láska v srdci a zlatý základ = SUVERÉN - ŽIVÝ ČLOVEK = Nová éRA prichádza

Ľubo Mier Schmida, ktorý pracoval v OSN ako poradca pre východ a západ sa presnejšie predstavil v úvode. Poznáme sa z ...
NÁZOR

Slovensko sa musí začať urýchlene pripravovať na rozpad EU – Pavol Peter Kysucký

Neexistujú nepriateľské krajiny, len západné skorumpované globalistické vlády NWO V súčasnej EU sú združené štáty Západnej civilizácie a aj slovanskej ...
Aktualizované 11.12. 12:41
NÁZOR

Leopardy horia na Ukrajine ako zápalky. Rusko vojnu vyhrá a NATO sa rozpadne - Ján Čarnogurský

Diskusia na palete s bývalým premiérom a predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti Jánom Čarnogurským. V úvode hovorí o svojom vzťahu k Rusku, ...
Aktualizované 11.12. 01:29
NÁZOR

Špeciálna prokuratúra pod vedením Lipšica a jeho poskokov pokračuje vo svinstvách (dôkazoch)

V centrále strany SMER – SD sa dnes konala tlačová beseda v zložení právnikov, ktorí tri roky upozorňovali na to, ...
NÁZORSpravodajstvo

Muž v pozadí, ktorý pomáhal burcovať ľudí – Jaroslav Sedlák

Muž v pozadí, ktorý pomáhal burcovať povedomie ľudí proti vláde Matoviča a Hegera. Lietajúci Záhorák, ktorý v Košiciach v Banskej ...