Alobal v kuchyni pomáha či škodí?

2. novembra 2021

Lekári varujú pred používaním alobalu v kuchyni: Prestaňte alebo znášajte následky!

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvácnosti potravín tým, že sa doň balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu?

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenia mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäte
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenia kostnej štruktúry.

Je tomu tak preto, lebo hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viacej lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva potiaže s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú do jedla nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah veria, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvyšuje aj miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

Záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

domacaliecba

Poteší nás, ak vás článok obohatil o iný uhol pohľadu a ďakujeme vopred, ak podporíte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova na náš účet v ČSOB IBAN: SK80 7500 0000 0040 1415 4359

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Kapitalizmus sa vyčerpal a veľký brat to zapichol

Veľký brat to zapichol bez varovania: Ruská štátna spoločnosť Gasprom po priškrtení plynovodu Bratstvo náhle zastavila naddodávky plynu do Európy ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Bývalý šéf NS SR Harabin: Vláda pokračuje v rozklade právneho štátu aj za podpory terajšej opozície

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin v rozhovore okomentoval právnu situáciu na Slovensku, zhodnotil činnosť parlamentu z právneho hľadiska a ...
NÁZORSpravodajstvo

EUROVOĽBY BUDÚ EXISTENČNOU OTÁZKOU

 AUTOR: ZEM&VEK My a ani ja konkrétne sme nevstúpili do politiky. Naopak. My sme jej súčasťou od májových dní 2012 – ...
Aktualizované 16.4. 23:39
NÁZOR

Kto dosadzuje úradníkov do EÚ – ten vládne EÚ! Kto to však je - prekvapivé odhalenie! A hlavne, čo tým sleduje!

Motto: Josif V. Stalin – Kadry rešajut vsjo! – Politicky správne vybraný a ideologicky zocelený káder znamená vyriešenie 90% všetkých našich úloh! (Zdroj ...
NÁZOR

KORČOK PREHRAL – NA PRÍSĽUBY PELLEGRINIHO TREBA DOHLIADAŤ – Tibor Eliot Rostas

Dodrží Peter Pellegrini svoje sľuby a predsavzatia? Dohľad nad nimi budeme vykonávať… Nezávislé médiá a občania Slovenska musia veľmi pozorne ...
NÁZOR

Venované politickej mŕtvole Lucii Ďuriš Nicholsonovej

Monika Sofia Soročinová na svojom FB statuse včera venovala otvorený odkaz bezvýznamnej persóne, ktorá zasmradila našu politickú scénu, zbalila kufre ...
NÁZOR

Systém kolabuje - Prof. Peter Staněk

Prof. Peter Staněk, filozof, ekonóm, analytik a vizionár Prof. Peter Staněk sa v rozhovore s historikom Dr. Josefom Skálom a ...
NÁZOR

Viete správne držať tašku?

33 hriechov kandidáta Korčoka Z desiatky kandidátov boli v prvom kole voľby prezidenta SR ako kohúti na „smetisku SR“ prví dvaja. Jeden ...
NÁZOR

Niekoľko pozdravov IVANOVI KORČOKOVI od Zoroslava Kollára

Dobrý večer pán Korčok! Niekoľko pozdravov venovaných od Zoroslava Kollára a rozhovor na ZVTV – Kto je Korčok? – História ...
NÁZOR

ODHALENIE: Kto bude alebo nebude prezidentom vojny?

Dámy a páni, s veľkým záujmom čítam a sledujem vyhlásenia niektorých ústavnýchčiniteľov, ale aj rôznych občianskych a politických aktivistov, ktorí ...
Aktualizované 17.4. 00:48
NÁZOR

Štefan Harabin: "Fico je nekonzistentný"

Štefan Harabin reaguje na aktuálne témy: ⚠️Irán, Izrael ⚠️Balkán ⚠️Ukrajina a Slovensko ⚠️Róbert Fico a jeho nekonzistentnosť ⚠️Peter Pelegrini falšoval ...
NÁZOR

Eurovoľby - prečo podporovať národných kandidátov? - Štefan Harabin

Témy: Zlučiteľnosť funkcie predsedu parlamentu a prezidentského kandidáta. „Ak si chceme úrad prezidenta vážiť, tak tam musia byť také osobnosti, ...